İnsülin direncini kıran 6 altın adım

İnsülin direncini kıran 6 altın adım

Uzmanlar diyabetten kalp ve damar hastalıklarına kadar neden olan ‘insülin direnci’ne en sık yol açan sebebin obezite olduğunu söylüyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter ise insülin direncini ortadan kaldırmanın 6 altın adımını sıralıyor.

Günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri olan insülin direncini doktorlar, kan şekerini ayarlayan insülin hormonunun dokulardaki etkisinin azalması olarak tanımlıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, insülin direncini kırmanın yollarını anlattı, önemli önerilerde bulundu. Serter “İnsülin direnci zamanında tespit edilip kontrol altına alınmazsa diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir” dedi.

1-)  Mutlaka spor yapın

Prof. Dr. Serter “Gün içinde hareket eksikliği, egzersiz yapılmaması, bu sebeple alınan kalorilerin vücutta yağ olarak birikmesi obeziteye, buna paralel olarak da insülin direncine yol açabiliyor. Dolayısıyla günlük hareket miktarını artırmanız çok önemli. Asansör yerine merdiven kullanın, yakın mesafeli bir yere araba yerine yürüyüş yaparak gidin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45’er dakika tempolu yürüyüş yapın” sözlerini kaydetti.

2-) Doymadan kalkın

Yemeğin büyük porsiyonlarda tüketilmemesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Serter “Azar azar sık yiyin. Masaya doymak için değil, açlığınızı gidermek için oturun. Aşırı kalorili, yağ içeren veya atıştırmalık hazır gıdalardan uzak durun” uyarılarında bulundu.

3-) Günde 8 bardak su şart

İnsülin direnciyle mücadelede sağlıklı bir şekilde kilo vererek ideal kiloya ulaşılması gerektiğini söyleyen Serter, bunun çok önemli bir adım olduğunu vurguluyor: “Metabolizmanızı hızlandırmak için her gün en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.”

4-) Beyaz ekmekten uzak durun

Glisemik indeksi yüksek besinlerin, insülin direncini artırdığını söyleyen Serter “Beyaz ekmek, patates, pirinç, hazır meyve suları, şerbetli tatlılar gibi rafine şekerlerle hazırlanmış besinler glisemik indeksini yükseltir” diye konuştu.

5-) Stres tehlikeli

Prof. Dr. Serter, stresin insülin direncine etkisini şöyle anlattı: “Sürekli stres altında olan kişilerde stres hormonları olan adrenalin ve kortizol daha fazla salgılanıyor. Bu hormonlar da insülin direncini kolaylaştırıyor.”

6-) Deliksiz uyumak gerek

İnsülin direncini kırmak için yeterli ve kaliteli uyumanın önemli olduğunu hatırlatan Serter şöyle devam etti: “Uyku apnesi varsa tedaviyle düzeltilmeli. Çünkü uyku apnesinde vücutta oksijen eksikliği gelişiyor, bu da insülin direncine ve kalp hastalıklarına yol açabiliyor” açıklamasında bulundu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN