İranlı ‘Yalda’ ABD’yi mest etti

İranlı ‘Yalda’ ABD’yi mest etti

ABD’nin prestijli film festivali Sundance’ta ödüller sahiplerini buldu. Jüri Büyük Ödülü’nü Amerikan sinemasında Kore asıllı Amerikalı yönetmen Lee Isak Chung’ın ‘Minari’, dünya sinemasında ise İranlı yönetmen Massoud Bakhshi’nin ‘Yalda’ filmleri kazandı.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 23 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında düzenlenen ve sinema dünyasında yılın en önemli sinema etkinliklerinden biri olarak görülen 2020 Sundance Film Festivali‘nde ödüller önceki gün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Festivalin Amerikan sineması bölümünde ön plana çıkan yapım Kore asıllı Amerikalı yönetmen Lee Isaac Chung imzalı ‘Minari’ oldu. Dünya prömiyerini de festivalde yapan film 80’li yıllarda çiftçilik yapmak için Los Angeles’tan Arkansas’a taşınan Koreli bir ailenin hikâyesini anlatan film, hem Jüri Büyük Ödülü’nü hem de Seyirci Ödülü’nü kazandı. Dünya sineması bölümünde ise Jüri Büyük Ödülü’ne İranlı yönetmen Massoud Bakhshi’nin Tahranlı bir kadının kimlik ve sosyal yaşam mücadelesini anlattığı ‘Yalda’ filmi layık görüldü.

20-02/05/1.jpg

Meksika yapımı ‘Sin Señas Particulares’ de hem Seyirci Ödülü’nü hem senaryosuyla Jüri Özel Ödülü’nü  kazanarak bu kategoride dikkat çeken bir diğer yapım oldu. Festivalde dünya prömiyerlerini yapan Ethan Hawke’ın Nikola Tesla’ya hayat verdiği ‘Tesla’ Alfred P. Sloan Uzun Metraj Kurmaca Film Ödülü’ne layık görülürken, Olivia Colman ve Anthony Hopkins’i bir araya getiren The Father filmi festivalden eli boş döndü. Törende festivale gelecek yıl direktörlük yapacak isim de açıklandı. Sundance Film Festivali’nin 2021 direktörü festivalin bugüne kadar belgesel filmlerini idare eden yönetmen Tabitha Jackson olacak. 

20-02/05/2.jpg
Yalda

Netflix ve Amazon gibi dijital platformların dikkat çekici filmlerin haklarını almak için büyük fstüdyolarla rekabet eder hâle gelmesi bu yıl da Sundance Film Festivali’nde önemli anlaşmaların imzalanmasını sağladı. Neon ve Hulu festivalin dikkat çekici filmlerinden ‘Palm Springs‘in haklarını satın almak için 17.5 milyon dolar ödeyerek Sundance’te yeni bir rekora imza atarken, ‘The Night House’ ve ‘Uncle Frank’ gibi festivalde dikkat çeken filmler de 10 milyon doların üzerine çıkan kayda değer anlaşmalara konu oldu. ABD’nin en prestijli film festivallarinden biri olan Sundance’de, ABD’de yaşayan Türk yapımcı Mustafa Kaymak’ın kısa filmi ‘Green’ geçen yıl En İyi Kurgu Kısa Film Jüri Ödülü’ne e layık görülmüştü.

20-02/05/3.jpg
Steven Yeun

ÖLMEDİ, STARLIĞA YÜRÜYOR

Sundance’ta bu yıl ödülleri toplayan ‘Minari’ filminin başrolünde ‘The Walking Dead’ dizisinde 7 sezon Glenn Rhee rolünü canlandıran Güney Kore doğumlu ABD’li aktör Steven Yeun rol alıyor. Diziden ayrılışı hayranlarını üzüntüye boğan Yeun, ‘Minari’ filminde çiftçi olma hayali kuran bir baba rolüyle beyazperdede. Geçen Yıl Lee Chang-dong imzalı ‘Burning’ filmindeki oyunculuğu ile ABD Ulusal Film Eleştirmenleri Derneğince En İyi Yardımcı Oyuncu ödülünü kazanan Yeun sinema dünyasında başarılı adımlarla yürümeye devam ediyor. Yeun son filminde bir çiftlikte çalışmak için Arkansas’a taşınan Koreli bir aile babası olarak  ‘Amerikan rüyası’ yolunda karşılaştığı zorluklarda başarılı bir oyunculuk sergiliyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN