İskender gizemi

İskender gizemi

Isparta Yalvaç’taki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu tahmin edilen mermer heykel bulundu. Kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Özhanlı keşfin, arkeoloji tarihine ışık tutacak önemli bir eser olduğunu vurguladı. “İskender’in saç şeklini taklit eden bir büst. İskender’in komutanlarına benzer tarzda işlenmiş ve orijinal şekliyle elimize geçti” dedi.

Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, Makedonya Kralı Büyük İskender’e benzeyen mermer heykel bulundu.

Isparta Yalvaç’taki Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nde 11 yıldır yürütülen kazı çalışmalarına başkanlık eden Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, antik kentin Helenistik Dönem’de hac merkezi olarak kullanılan Men Tapınağı’nda, Geç Helenistik Dönem’e ait olduğu değerlendirilen ve görünümü itibarıyla Makedonya Kralı Büyük İskender’e benzetilen mermer heykel bulunduğunu söyledi. Men Tapınağı alanında ilk kez geçen yıl kazı çalışmalarına başlandığını belirten Prof. Dr. Mehmet Özhanlı, kentin doğusunda bulunan oikos’larda (ana mekan, esas oda) 7 nokta açıldığını ve 7 numaralı noktada bulunan mermer heykelin arkeoloji tarihine ışık tutacak önemli bir eser olduğunu kaydetti. Özhanlı, şunları söyledi: “Dönemin yöneticisi olan İskender’in saç ve tip şeklini taklit eden bir büst bu. Başında bir kurdele bulunmakta. Bu bir kral mıydı yoksa İskender’in bir başka versiyonu muydu, bunu tam olarak şimdilik söylemek zor ancak daha çok İskender sonrası ‘Diadoklar’ dediğimiz İskender’in komutanlarına benzer tarzda işlenmiş olduğunu görüyoruz. Orijinal şekliyle elimize geçti.” Özhanlı, eserin gerekli incelemelerin ardından envantere kaydedilerek Yalvaç Müzesi’nde korumaya alındığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN