İşsizlik maaşı ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı alanlara bayram öncesi müjde

İşsizlik maaşı ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı alanlara bayram öncesi müjde

İşsizlik maaşının ne zaman ödeneceğini merak edenler haberimize bakabilir. 2019’da Ramazan Bayramının ve arefe gününün hafta içine denk gelmesi münasebetiyle resmî tatil olan banka ve devlet kurumları, işlemlerini bayram öncesine bırakıyor. Emeklilere verilen müjdenin ardından bir müjde de işsizlik maaşından faydalananlara geldi. Peki işsizlik maaşı ne zaman yatacak? İşsizlik maaşı Ramazan bayramı öncesi yatırılacak mı? İşte aradıklarınız…

Kendi kusuru dışında herhangi bir sebepten ötürü işten çıkarılan vatandaşlara verilen işsizlik maaşı alanlara bayram öncesi müjde geldi. Normal şartlarda her ayın 5’nde yatırılan işsizlik maaşı Ramazan Bayramı öncesi yatırılacak. Bu yıl Ramazan bayramının 4 Haziran Salı gününe denk gelmesi, pazartesi arefe olması ve 1-2 Haziran tarihlerinin de hafta sonu olmasından ötürü birçok resmî kurumun ve bankalar, izinli sayılıyor. Bu sebeplerden dolayı emekliye bayram ikramiyesi, emekli maaşı ve işsizlik maaşından faydalananlar, mayıs ayı sonunda bu ücretlerini alabilecek. Peki işsizlik maaşı ne zaman yatırılacak? İşte detaylar…

İşsizlik maaşları ne zaman ödenecek?

1-2 Haziran cumartesi Pazar, 3 Haziran Pazartesi arefe, 4, 5 ve 6 Haziran’ın da Ramazan bayramı olmasından ötürü bu ay işsizlik maaşı da Ramazan bayramı ikramiyesi ve emekli maaşları gibi erkene alındı. Bu ayın işsizlik maaşı Haziran’ın 5’inde değil de 31 Mayıs Cuma günü ödenecek.

İşsizlik maaşını kimler alabilir?

İşsizlik maaşı alma koşulları İŞKUR'un resmi sitesi üzerinden duyuruldu. Yayınlanan metinde şu koşullar istendi;

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İşsizlik maaşı kaç TL?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40'ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80'ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Asgari ücret ile çalışan bir kişi 2 bin 558 TL 40 kuruştan sigortalıdır. Son 4 ay 2 bin 558 TL'den sigortalı olan bir kişi damga vergisi kesintisi ile birlikte ne t olarak bin 15 TL alır. Son 4 ay 3500 TL'den çalışan bir kişi damga vergisi kesintisi ile bin 389 TL alır. Son 4 ay 6 bin TL'den çalışan bir kişi işsiz kaldığında 2 bin 31 TL işsizlik maaşı alır.

İşsizlik maaşı nasıl ödenir?

İlk kez işsizlik maaşı alacak olanlar ödemelerin nasıl yapıldığını merak ediyor. İŞKUR bu konuda da bir bilgilendirme yayınladı. İşte işsizlik maaşının nasıl ödendiğine dair yayınlanan o açıklama; İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTTBank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler. Altı ay süreyle işlem görmeyen hesaplardaki ödenekler İşsizlik Sigortası Fonuna sigortalı bazında emanet olarak alınmaktadır. Beş yıllık dönemde başvuran sigortalı işsizlere hak etmiş oldukları işsizlik ödenekleri emanet hesaptan ödenmektedir. Söz konusu süreyi geçirenlere ödeme mahkeme kararıyla yapılabilmektedir.

19-05/24/sizlik-maasi-ne-zaman-odenecek-issizlik-maasi-alanlara-bayram-oncesi-mujde.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN