İstanbul’da sanat mevsimi

İstanbul’da sanat mevsimi

İstanbul açık hava sanat galerisine dönecek. 16’ncı kez gerçekleştirilecek İstanbul Bienali için geri sayım sürerken alternatif galeriler de Bienal’in ‘Paralel Etkinlikler’ programı kasamında sanatseverleri ağırlayacak. İstanbul Modern’den Gama Galeri’ye kadar birçok stüdyo çağdaş sanatın başarılı örneklerini yansıtan eserlerin yanı sıra Ara Güler gibi usta sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapacak.

Yaklaşan bienal ve festivallere ek olarak Eylül ayı farklı etkinliklerle sanatseverlere yoğun bir program sunuyor. Şehri adeta açık bir sanat galerisine çeviren 16. İstanbul Bienali hızla yaklaşırken, alternatif galeriler de farklı disiplinleri bir araya getiren sergilerle sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor. Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünde Yedinci Kıta başlığıyla gerçekleştirilecek bienal; ücretsiz sergileri, kamusal program etkinlikleri, film gösterimleri ve çocuk ve gençlere özel öğrenim programına ek olarak bienali daha yakından keşfetmek isteyenlere yönelik programlar da sunuyor.  Bienal’in ‘Paralel Etkinlikler’ programı kapsamında ise ikinci dalga sanat müzeleri olarak da adlandırılan özel galerilerde yer alan farklı çalışmalar dikkat çekiyor. Bienalin alternatif sahnesinde öne çıkanları sizler için derledik:  

Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II / Borusan Contemporary: Modern Türk şiirinin zirvelerinden biri olarak değerlendirilen Turgut Uyar Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II sergisi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na katılan yeni eserleri, Perili Köşk’ün değişen mimarisiyle birlikte yorumluyor. Günümüzün farklı ekonomik, sosyal, estetik sorunlarına gönderme yapan çalışma, izleyicileri pasiflikten kurtarıp aktifleşmeye, katılımcılığa, davet ederek, Uyar’ın şiirinde en yetkin ifadesini bulan ‘bugünün sıkıntılarını’ görselleştiriyor. Sergi bu bağlamda ‘geçirgen’ sorular ve yanıtlarla günümüze ait metaforları izleyicilere sunuyor 

19-09/12/canli-ruyalar-ve-tasra-trajedileri.jpg
Canlı rüyalar ve taşra trajedileri

Şimdinin Peşinde / İstanbul Modern: İstanbul Modern, “Şimdinin Peşinde” adlı koleksiyon sergisiyle günümüz dünyasında insanlık hallerine odaklanıyor. İnsanın kentle, doğayla, fiziki çevresiyle ve kendi benliğiyle olan ilişkisini; tarihsel, toplumsal ve kişisel bağlamda irdeleyen yapıtları bir araya getiriyor. Bunun yanı sıra sergi, bugünün dünyasında ortaya çıkan görsel ve işitsel yeni uyaranların insan duygulanımı üzerindeki etkilerine de ayna tutuyor. 

I·ki Ars¸iv, Bir Sec¸ki: Ara Gu¨ler’in I·zinde I·stanbul / İstanbul Modern: İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, ‘I·ki Ars¸iv, Bir Sec¸ki: Ara Gu¨ler’in I·zinde I·stanbul’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. İstanbul Modern ve Ara Güler Müzesi işbirliğiyle hazırlanan, iki kurumun koleksiyon ve arşivinden ortaya çıkan sergi, kentin 20. yüzyılın ortasından bu yana yaşadığı değişimi ve bu değişimin sonucu ortaya çıkan kolektif belleğin oluşumunda geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Ara Güler’in fotoğraflarının rolünü görünür kılmaya çalışıyor. 

19-09/12/arsivin-bellegi.jpg
Arşivin belleği

Varlığın İzdüşümü / Elgiz Müzesi: Varlığın İzdüşümü’nde ise farklı coğrafyalarda ve farklı zaman dilimlerinde benliğe dönen soyut eserler, doğada rastladığımız, bazen bir çizgi bazen de bir şekle bürünen geometrik formlar ile insan ve doğanın armonik anlatısı için bir araya geliyor. 

Arşivin Belleği / Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi: Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu çerçevesinde Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından gerçekleştirilen, ‘Arşivin Belleği: Marcell Restle’nin Anadolu Araştırmaları’ sergisi bienal boyunca tarih meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. 1 Aralık 2019’a kadar açık kalacak olan sergi, bir yandan alanının önde gelen araştırmacılarından sanat tarihçisi Marcell Restle’nin sistematik çalışma yöntemini gösterirken, diğer yandan Anadolu’daki Geç Antik Çağ, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültürel varlıkları incelemeye yaşamını adamış tutkulu araştırmacının onlarca yıl boyunca oluşturduğu zengin arşivini gözler önüne seriyor.  

19-09/12/fall-in-red.jpg
Fall IN RED

İntergalaktik / Anna Laudel Galeri: İpek Yeğinsü ’nün küratörlüğünde düzenlenen sergi, uygarlığımızı dünyanın ötesine taşıyıp hayatımızı orada sürdürmeyi başarırsak bizi nasıl bir geleceğin beklediği sorusundan yola çıkıyor.Açılışı 3 Eylül Salı günü gerçekleşen “İntergalaktik”, gezegenimizin olanaklarını pervasızca tükettiğimize dikkat çekerek, sanatseverlere uygarlığımızın geleceğine yönelik önemli sorular yöneltiyor. 

Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir Bakış / Ara Güler Müzesi: Yapı Kredi bomontiada’da Sinem Dişli’nin Oyuklar ve Höyükler: Göbeklitepe’ye Bir Bakış’ başlıklı sergisi ile eş zamanlı olarak Ara Güler’in daha önce gösterilmemiş Göbeklitepe fotoğrafları sergilenecek. Ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in daha önce gösterilmemiş Göbeklitepe fotoğraflarının da yer alacağı sergi 16 Eylül 2019 Pazartesi günü saat 18.00’de  Yapı Kredi bomontiada’da açılacak. 

19-09/12/varligin-izdusumu.jpg
Varlığın izdüşümü

Fall in Red / Gama Galeri: Meral Yıldız uzun zamandır sürdürdüğü formsal ve kavramsal arayışları ile deneysel üretimi ön plana alarak, soyut ve somut arasındaki keskin balansı naif ve muğlak bir biçimde kurgulamaktadır. Yıldız’ın Gama Gallery’deki “Fall in Red” sergisi uzun soluklu bir üretimin yanılsaması olarak izlenebileceği gibi Sanat Tarihi’nin köklü katmanlarından da referanslar barındırmakta ve yüzyıllardır devam eden kült geleneklerin üzerine yenilerini eklemektedir.  

Canlı Rüyalar ve Taşra Trajedileri / Galeri77: Galeri 77, 16. İstanbul Bienali etkinlikleri kapsamında, 5 Eylül - 12 Ekim tarihleri arasında Sergey Narazyan’ı konuk ediyor. “Canlı Rüyalar ve Taşra Trajedileri” (Vivid Dreams and Countryside Tragedies) ismindeki sergi, Narazyan’ın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi olma özelliğini taşıyor. İnsanın yerleşim alanlarının giderek büyüdüğü, doğayla şehir arasındaki ayrımın giderek bulanıklaştığı günümüzde “iyi bir hayat” hülyasıyla arkamızda bıraktıklarımızı, bu hayalle yaşadığımız kadim topraklarla kurduğumuz bağın geldiği noktayı merkezine alarak ilerleyen sanatçı Sergey Narazyan, ziyaretçisini de tüm bunları düşünmeye itiyor. Sanatçının zengin kağıtlar üzerine pastelle yaptığı eserler, Galery 77’nin Karaköy’deki mekânında ziyaretçilerini bekliyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN