İstanbul’un iki asırlık fotoğrafı

İstanbul’un iki asırlık fotoğrafı

1843’te Osmanlı’nın payitahtını ziyaret Fransız fotoğrafçı Girault de Prangey’in vizörüne yansıyan birbirinden çarpıcı fotoğraflar izleyenleri tarih içinde yolculuğa çıkarıyor. ‘Monumental Journey’ (Anıtsal Yolculuk) adlı sergideki fotoğraflar arasında, Beyazıt Kulesi’nden çekilen ve İstanbul’un o dönemki panoramik manzarasının görüldüğü kare öne çıkıyor. Nuruosmaniye Camisi’nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya’nın yanı sıra Boğaziçi ve Marmara Denizi görülüyor.

 Fransız fotoğrafçı Girault de Prangey’in çektiği 176 yıllık kareler, New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde açılan sergide sanatseverlerle buluştu. Prangey’in kilolarca ağırlıktaki fotoğraf makinesiyle 1842’de başladığı fotoğraf seyahati esnasında uğrak yerlerinden biri olan Anadolu ve İstanbul’da 1843’te çektiği kareler, çok sayıda uzman ve tarihçi tarafından ‘İstanbul’un bilinen ilk fotoğrafları’ olarak kabul ediliyor. ‘Monumental Journey’ (Anıtsal Yolculuk) adlı serginin ‘Anadolu’ olarak geçen bölümündeki İstanbul fotoğrafları arasında, Beyazıt Kulesi’nden çekilen ve İstanbul’un o dönemki panoramik manzarasının görüldüğü fotoğraf öne çıkıyor. Nuruosmaniye Camisi’nin merkezini oluşturduğu fotoğrafta, Sultanahmet Camisi ve Ayasofya’nın yanı sıra Boğaziçi ve Marmara Denizi görülüyor. İstanbul’daki farklı binaların yakın plan çekimlerinin yer aldığı sergide, Prangey’in atının sürücüsünün portresi de yer alıyor. O dönem Osmanlı topraklarında yer alan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın panoramik bir fotoğrafının yer aldığı sergide Suriye, Mısır ve Filistin’den de birçok kare bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN