Kabuslar hastalık belirtisi olabilir

Kabuslar hastalık belirtisi olabilir

İngiltere’de yapılan bir araştırma kabus görme sıklığının artmasının fiziksel veya ruhsal hastaklıkların belirtisi olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar sık kabus görmenin tedavi edilmesi gereken bir durumdan kaynaklandığı konusunda uyarılarda bulundu.

Kabuslar, uyurken kişiye rahatsızlık veren, gerçekçi ve çoğunlukla kişinin uyanmasına sebebiyet veren rüyalar olarak sınıflandırılır. Kabuslar karmaşık deneyimlerdir. Korkunun kabus boyunca hissedilen en baskın duygu olsa da, 2014 yılında yapılan bir çalışma üzüntü, öfke, kafa karışıklığı, suçluluk gibi duyguların da kabuslarda yaygın olarak hissedildiğini ortaya koydu. İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırma kabus görme sıklığının artmasının çeşitli fiziksel ve zihinsel hastalıkların belirtisi olduğunu ortaya koydu. Kabus görme sıklığı özellikle anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon yaşayan kişilerde artış gösteriyor. Uzmanlar kabusların beynin korkunç anılarla başa çıkmaya çalışmasının bir sonucu olduğunu söylüyor.

Üniversitenin Uyku Araştırmaları Merkezi’nden Jason Ellis rüyalar hakkında bildiklerinin sınırlı olduğunun altını çizerek ‘’Rüyaların çoğunlukla isteklerimizin bir temsili olduğunu öne sürülür. Ancak yaptığımız araştırmalar bize rüyaların isteklerimizin değil problemlerimizin bir dışavurumu olduğunu gösteriyor. Bir kabus sırasında, gün boyunca karşılaştığımız duygular ve sorunlar, onları daha iyi anlamamıza ve yönetmemize yardımcı olacak karakterlere ve senaryolara dönüşüyor’’ ifadelerini kullandı.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer dikkat çekici sonuç ise, kişinin kabus sırasında çığlık atarak etrafta dolaşarak saldırganca davrandığı uyku davranış bozukluğu olarak bilinen REM’in, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların ön belirtisi olduğu. Doktorlar insanın ortalama olarak haftada 1 kez kabus gördüğünü belirtiyor. Uzman Neil Greenberg birinin sıklıkla kabus görmesinin tedavi edilmesi gerek bir durumdan kaynaklandığını vurgulayarak ‘’Sık kabuslar genellikle şizofreni, bipolar bozukluk, kronik ağrı gibi rahatsızlıklardan muzdarip insanlarda görülüyor. Kabuslarınızın sıklığının artması fiziksel veya ruhsal olarak sorun yaşadığınızın belirtisi olabilir’’ açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN