Kanadalı Türkolog Prof. Dr. Eleazar Birnbaum hayatını kaybetti

Kanadalı Türkolog Prof. Dr. Eleazar Birnbaum hayatını kaybetti

Mevlid’in bilinen en eski anonim yazması ve Kâbûsname’nin Türkiye Türkçesine ilk çevirisinin sahibi koleksiyoner, Kanadalı Türkolog Prof. Dr. Eleazar Birnbaum Kanada'da yaşamını yitirdi.

Yazma eserler uzmanı, Türkolog Prof. Dr. Eleazar Birnbaum 2 Ekim’de yaşamını sürdürdüğü Kanada'nın Toronto şehrinde vefat etti. 69 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Birnbaum son olarak Toronto Üniversitesinde Türkoloji alanında emekli profesör olarak görev yapıyordu. Birnbaum’un ardında miras bıraktığı 200 kitaplık Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi yazmaların yer aldığı koleksiyonunda Mevlid’in bilinen en eski anonim yazması ve Kâbûsname’nin Türkiye Türkçesine ilk çevirisi de yer alıyor.

Prof. Dr. Birnbaum, Türkolog Prof. Dr. Şinasi Tekin'in 1970 yılında başlattığı "Sources of Oriental Languages and Literatures-Turkish Sources" (Doğu Dilleri ve Edebiyatları Kaynakları-Türkçe Kaynaklar) serisine, Kâbûsname'nin Orhan Gazi devrinde yapılmış bilinen en eski tercümesi üzerine yaptığı geniş incelemeyle katkı sağlamıştı. Yayımını Şinasi Tekin ve Fahir İz’in başlattığı, Harvard Üniversitesinin basımını üstlendiği Journal of Turkish Studies (Türklük Bilgisi Araştırmaları) dergisinin 29. sayısı ise Birnbaum’a armağan edilmişti. Prof. Dr. Birnbaun'un kendi koleksiyonundan yayıma hazırladığı 'Ottoman Turkish and Cagatay Manuscripts' (Osmanlı ve Çağatay El Yazmaları) eseri 2015'te yayımlandı.

FAHİR İZ'İN TALEBESİ

1950 yılında Londra’da doğan Prof. Dr. Eleazar Birnbaum, Londra Doğu ve Afrika Araştırmaları (SOAS) okulunun Türk, Arap ve İbranî filolojisi bölümlerinden mezun oldu. Yurt dışında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan edebiyat tarihçisi Fahir İz’in de talebesi olduğu bilinen Birnbaum, İngiltere Durham Üniversitesinde Arapça, Farsça ve Türkçe kitap ve yazmaların kataloglanması, Kanada’da da ise Osmanlıca ve Çağatayca yazmalar üzerine makaleleri ve katalog yayımlarıyla tanınıyor. Prof. Dr. Birnbaum’un el yazması koleksiyonunda Osmanlı ve Çağatay sahasına ait 200’ü aşkın yazma eser yer alıyor. Yazmalarının bir kısmı Toronto ve McGill Üniversitesi kütüphaneleri ile Toronto’daki Royal Ontorio müzesinde muhafaza ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN