Kanserin çaresi ‘salmonella’da bulundu

Kanserin çaresi ‘salmonella’da bulundu

Bilim insanları salmonella virüsünü kanser tedavisinin vazgeçilmezi yapacak bir yöntem geliştirdi. Virüsün  diğer hücrelere nüfuz etme özelliğinin kullanıldığı tedavi, kullanılan ilaçların etkisini 100 kat  artırıyor.

Kanser hastalığı genellikle tüm vücudu etkileyen ağır ilaçlarla tedavi ediliyordu. Bilim insanları uzun zamandır bağışıklık sistemine zarar vermeden vücuttaki kanserli hücreyi hedef alabilecekleri alternatif tedavi yöntemleri üzerinde çalışıyordu. Advanced Science dergisinde yayımlanan makaleye göre Virginia Tech şirketinden uzmanlar bu çözümü ölümcül bir virüs olan salmonellada buldu. Uzmanlar salmonellanın hücrelere etkili nüfuz etme özelliğinin, tedavide kullanılacak ilaçların enjekte edildiği nanoparçacıkları tümöre sokmak için araç olarak kullanılabileceğini keşfetti.

Çalışma vücudun salmonella  ve diğer ölümcül virüslere karşı nasıl tepkiler verdiğinin araştırılmasıyla başladı. Virginia Tech’ten makine mühendisi Bahareh Behkam 6 yıl önce salmonella virüsünün vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesinin  yanı sıra virüsün kanser ilaçlarının etkilerini tümör bölgelerine yoğunlaştırabileceğini farketti. Konu üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde Behkam ve ekibi salmonella virüsünü laboratuvar ortamında işleyerek içine kanser ilaçlarını taşımak için gerekli olan nanopartiküller madde bileşenleri ekledi.

Modifiye edilmiş yeni virüs, zararlı etkileri olmaksızın bağışıklık sistemini harekete geçiyor. Uzmanlar NanoBEADS adı verilen yeni virüsü ilk olarak laboratuvar ortamında yetiştirilmiş bir tümörde denedi. Sonuçlara göre nanopartikül madde eklenmiş bu virüsle yapılan tedavi, normale kıyasla 80 kat daha hızlı etki gösteriyor. Virüsü daha sonra meme kanserli fare üzerinde deneyen uzmanlar NanoBEAD’in sayesinde nanopartiküllerin tümörde tutunma oranının 100 kat arttığı sonucuna ulaştı. Araştırmaya katılan uzmanlardan Coy Allen ‘’Salmonellanın penatratif özelliği, yerleştirilen nanopartiküler bileşiklerin tümör içinde 100 kat daha fazla tutunmasını sağladı.’’ açıklamasını yaptı. Araştırma başkanı Bahareh Behkam ise tedavide önemli olan şeyin teslimatı iyileştirmek olduğunu vurgulayarak ‘’En güçlü ilaçları yapabilirsiniz, ancak gitmesi gereken yere teslim edemezseniz, bu çok etkili olmaz” ifadelerini kullandı.

SALMONALLA NEDİR?

Salmonella başta kanatlı canlılar olmak üzere, hayvanların bağrısaklarında bulunan zararlı bir virüstür. Hayvansal gıdaların tüketimi yoluyla bulaşan bu virüs vücut direncini düşürerek, ateş, kusma, ishal gibi semptomlara neden oluyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN