Kanserin ilacı ‘akıllı’ hücreler

Kanserin ilacı ‘akıllı’ hücreler

Türk bilim insanları pankreas ve meme kanserini kişinin kendi hücrelerini kullanarak tedavi edecek. Henüz laboratuvar aşamasında olan yeni tedavide hücrelerin değiştirilerek akıllı hale getirilmesi amaçlanıyor.

Türk bilim insanları kanser ile mücadelede yeni bir adım atıyor. Uzmanlar iki kanser türüne çare olabilecek yeni bir çalışma başlattı. Çalışmanın sonuç vermesi halinde meme ve pankreas kanserlerinin tedavisinde yeni bir döneme geçilmiş olacak. Kanserin giderek yaygınlaşması ve mevcut tedavi şekilllerine yan tedaviler oluşturmak hedefiyle başlatılan çalışma ile kişinin kendi hücrelerini kendisinin tamir edebileceği otomatik bir sistem oluşturmak hedeflendi. Yürütülen çalışma ile kişiden alınan kök hücre genetiği değiştirilerek kanseri tanıyan akıllı hücreler haline getirilmesi amaçlanıyor.

İstinye Üniversitesi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi’nde yürütülen çalışma hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Öğr. Üy. Ayça Zeynep Akülke “Bir hücrenin genetiğini değiştirme çok yeni olmakla beraber hepimizin ayrıntısını öğrenmemiz gereken bir teknoloji. Kullanım alanı çok yüksek. Birçok şeyde kullanabiliriz ama bir o kadar da bilmediğimiz arka planı var. Biz laboratuvar olarak öncelikle bunları çözmeye çalışıyoruz. Çünkü bunları hastalara vermek oldukça riskli olabilir. Biz bunu en tehlikesiz, en güvenilebilir hale getirmek için gen düzenleme sistemleri üzerine çalışıyoruz” dedi. Çalışmayı yürüten bir diğer bilim insanı  Dr. Öğr. Üy. Özgür Tataroğlu ise konuyla ilgili “Vücudumuzda herhangi bir yerde zarar olduğunda bu hücreler oraya gidip tamir yapıyorlar. Fakat genetik bir hastalık, mutasyon olduğu zaman bu hücrelerin fonksiyonlarını yerine getirmesi zorlaşıyor. Buradaki çalışmalarda bu hasarları gidermeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Şu an laboratuvar aşamasında olan çalışma, tamamlanıp güvenli hale geldikten sonra tedavilerde kullanılmak üzere tıp dünyasına sunulacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN