Kanserle savaşta eşik aşıldı

Kanserle savaşta eşik aşıldı

Dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kansere karşı bilim dünyasının savaşı umut verici bir noktaya ulaştı. İskoçya Edinburg Üniversitesi’nde kanser ilaçlarının kişiye göre değişen etkilerini araştıran Doç. Dr. Çiğdem Selli bu mücadelede önemli eşiğin aşıldığını söylüyor. Selli “Kanserin yakın gelecekte kalp hastalıkları gibi kronik ancak yaşam kalitesini ve süresini belirgin şekilde etkilemeyen bir hastalık haline geleceğini düşünüyorum” diyor.

iskoçya’nın Edinburg Üniversitesinde, 2015’ten bu yana meme ve prostat kanseri araştırmaları yürüten Doç. Dr. Çiğdem Selli, ilaçların etkilerinin hastalar arasında neden farklılık gösterdiği anlaşıldığında her hasta için en uygun ilaç seçilerek kanserin uzun yıllar kontrol altında tutulabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Selli, bilimsel araştırmalar sayesinde kanser hastalarının yaşam süresinin belirgin şekilde uzadığını belirterek “Kanserin yakın gelecekte kalp hastalıkları gibi kronik ancak yaşam kalitesini ve süresini belirgin şekilde etkilemeyen bir hastalık haline geleceğini düşünüyorum” dedi. “Yeni teknolojiler sayesinde kanser hücrelerinin nasıl çoğaldığını, vücudun farklı bölgelerine nasıl yayıldığını, ilaçların kanser hücrelerini nasıl etkilediğini daha iyi anladıklarını” ifade eden Selli, bununla birlikte mevcut kanser ilaçlarının bazı hastalarda uzun yıllar etkili olup kanserin tekrarlamasını engellediğini, bazı hastalarda ise etkisini kaybettiğini ve hastalığın nüksettiğini dile getirdi.

Edinburg’da devam eden bilimsel çalışmalarında bu farklılığın neden kaynaklandığını meme kanseri hastalarından alınan doku örneklerinin genetik analizi yoluyla araştırdığını anlatan Selli “İlaçların etkilerinin hastalar arasında neden farklılık gösterdiği anlaşıldığında her hasta için en uygun ilaç seçilerek hastalık uzun yıllar kontrol altında tutulabilecek” diye konuştu.

Kanser araştırmaları ve tedavisi konusunda Avrupa ile Türkiye’yi karşılaştıran Selli, “Ülkemizde özveriyle çalışarak kanser ile mücadeleye katkı sağlayan araştırmacı sayısı giderek artıyor. Kanser tedavisine ve diğer sağlık hizmetlerine erişim Avrupa ülkeleri ile yarışır düzeyde” dedi. Bununla birlikte kanser araştırmalarına ve tedavisine yön veren özgün ve büyük buluşların İngiltere gibi bilimsel araştırma altyapısıyla beyin gücüne sahip zengin ülkelerde yapıldığını dile getiren Selli “Ülkemizin kanser araştırmalarında bu ülkeler ile yarışır hale gelebilmesi için eğitim sistemimiz özgür düşünceyi ve yaratıcılığı destekleyecek şekilde güncellenebilir ve bilim insanlarına sağlanan araştırma bütçeleri artırılabilir” görüşünü dile getirdi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN