Kanserle savaşta ‘ödünç hücre’ umudu

Kanserle savaşta ‘ödünç hücre’ umudu

İngiltere’deki bilim insanları vücudu geliştiren mühendisler gibi davrandı, kanserde yeni tedavi yöntemi belirledi. Başkalarından alınacak bağışıklık hücreleriye kanserli hastaların vücut savunması güçlendirilecek. Bunun için ‘bağışıklık bankası’ oluşturulacak.

Dünyada her yıl 14 milyon, Türkiye’de de her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser olgusu teşhis ediliyor. Yaygınlığı her geçen gün artan kanser hastalığına karşı bilim insanları çığır açacak bir tedavi yöntemi geliştirdi. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Francis Crick Institute’te kanser üzerine araştırmalar yapan bilim insanları, kanser hücrelerini yok edecek yeni bir tedavi yöntemi belirledi.

raştırmacılar, bağışıklık hücrelerinin yabancı kişilerden nakledilerek vücudun savunmasını güçlendirmenin mümkün olduğunu tespit etti. Kanser hastaları için umut ışığı olan yöntem yeni yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. Enstitüdeki bilim insanları şu anda hastalıkla mücadele hücrelerinin depolanacağı ‘bağışıklık bankası’ kurmayı hedefliyor. Araştırmaya öncülük yapan profesörlerden bağışıklık bilimi uzmanı Adrian Hayday, bilim insanları ve doktorların artık kanser hücrelerini öldürmek için vücuda zehir tedavisi olan kemoterapi uygulamak yerine vücudu geliştiren mühendisler haline geleceğini vurguladı. Hayday “Kanserle mücadele etmek için bağışıklık sistemini kullanmak en son ‘kendin yap’ yaklaşımıdır” dedi.

Birkaç yıl öncesine kadar uygulanan kanserli hücre üzerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayan tedavi yöntemlerinden sonra yeni ilerlemeler kaydettiklerini belirten Adrian Hayday “Doğal katil hücreler adı verilen hücrelerle etkileyici sonuçlar alıyoruz. Şu anda tedavi için erken bir dönemdeyiz ama gelecek yıl ve bir sonraki yıl bu tedaviyi alacak hastalar var. Bu hücrelerin reddedilmiyor olması da önemli özellikleri” diye konuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN