Kanuni’nin Tokyo seferi

Kanuni’nin Tokyo seferi

2019’u ‘Türk Yılı’ ilan eden Japonya’da ‘Osmanlı İmparatorluğu ve Lale Kültürü’ sergisi açıldı. Proje için, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’nda bulunan 186 eser Tokyo’ya götürüldü. Kanuni Sultan Süleyman’ın yatağından, II. Osman’ın kaftanına kadar tarih mirası parçalar, yüksek güvenlikli özel sandıklarda taşındı.

Japonya’da 2019 yılının ‘Türk Yılı’ olarak ilan edilmesi kapsamında ‘Osmanlı İmparatorluğu ve Lale Kültürü’ isimli sergi için Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’nda bulunan 186 parça eser Japonya’nın başkenti Tokyo’ya götürüldü. İstanbul-Narita hattında gerçekleştirilen taşıma öncesinde, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı’nda bulunan eserler, eserlerin dokusunu ve yapısını koruyucu materyallerle paketlenerek, 56 yüksek güvenlikli ahşap sandığa yerleştirildi. Turkish Cargo’nun geniş gövdeli ‘Boeing 777F’ tipi kargo uçağıyla gerçekleştirdiği özel uçuşa, operasyonun önemi nedeniyle başka bir kargo taşıması kabul edilmedi. 

Turkish Cargo, bu önemli operasyonu da alanında uzman ekipleriyle gerçekleştirdi. Başarılı operasyon ile Topkapı Sarayı’nda uzun yıllardır titizlikle muhafaza edilen Kanuni Sultan Süleyman’ın yatağı, Sultan II. Osman’ın kaftanı, tören matarası gibi birçok eser ile Dolmabahçe Sarayı’nda bulunan, Japon İmparatoru Meiji tarafından Sultan 2. Abdülhamid Han’a hediye edilen, Yusen Shıppo Vazosu, Ahşap Yazıhane ve Bambu Ayna gibi eserler Japonya’ya ulaştırıldı. Türk kültürü ve tarihi için önemli bir anlam taşıyan, toplam 8 ton ağırlığındaki 186 parça eser, 20 Mayıs’a kadar Tokyo’da bulunan Ulusal Sanat Merkezi’nde,14 Haziran-28 Temmuz günleri arasında ise Kyoto’daki Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde sergilenecek. Sergide tuğra, sorguç, tören matarası, ok, yay, hançer, kılıç, zırh, kaftan, gülebdan, laledan, seccade, çini, vazolar ve marangoz aletleri gibi çok sayıda eser yer alıyor. Eserler ‘Osmanlı Sarayı’nda Lale’, ‘Topkapı Sarayı’, ‘Sultan’ ve ‘Türk- Japon ilişkileri’ başlıkları altında sergileniyor.  

Bu arada serginin açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Japonya Prensesi Akiko Mikasa’nın katılımıyla önceki gün yapıldı. Ersoy, Türkiye ve Japonya arasındaki siyaset ve ekonomi alanındaki güçlü işbirliğinin kültür ve sanat alanında da olması amacıyla 2019’un Japonya’da Türk Kültür Yılı ilan edildiğini belirterek “Ertuğrul faciasıyla başlayan dostuluğumuzun 130’uncu yıl dönümü arifesinde düzenlenen sergi iki halkın birbirini yakın tanımasına katkıda bulunacak” dedi.

Daha önce, Çingene Kızı Mozaiği’nin kayıp parçalarının eve dönüşünü sağlayan, Paris Louvre Müzesi’nde sergilenen 50’den fazla başyapıtı Tahran’a taşıyan, Roma dönemine ait Herakles Lahdi’ni Cenevre’den İstanbul’a ulaştıran Turkish Cargo, bu kez tarihi eserleri Japonya’ya götürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN