Kemik boyunu uzatan buluşa Türk imzası

Kemik boyunu uzatan buluşa Türk imzası

TÜBA ödüllü bilim adamı Doç. Dr. Gazi Huri, kemik boyunu günde 1 milimetre ve toplamda 4 santimetreye kadar uzatan icadıyla adını tıp literatürüne yazdırdı. ‘Hareketli kemik plağı’ adı verilen yeni nesil implant hayvan deneylerinde başarılı sonuç verdi.

Ortopedide dev bir adım atıldı, kemik boyu uzatıldı. Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Ögretim Üyesi ve 2018 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsani (GEBİP) Ödüllü bilim insanı Doç. Dr. Gazi Huri, kemik tümörünün çıkarılması veya kazalar sonrası kemik kayıplarıyla sonuçlanan vakalarda kemiklerin boyunun uzatılması ‘hareketli kemik plağı’ adını verdiği ayarlanabilir yeni bir implant geliştirdi.

Huri “2012’de başlattığımız çalışmamızda, kırık veya kemik tümörü tedavileri gibi kemikte kayıplara veya kısalıklara neden olabilen durumlarda kemik boyunun uzatılması için yeni nesil bir implant geliştirdik. Ayarlanabilir hareketli plağı sayesinde kemiği bir seansta ya da kademeli olarak uzatabiliyoruz. Günümüzde kemik uzatma ameliyatları, kanal içi çivilerle veya iskele sistemleriyle sağlanırken, daha kolay uygulanabilir bir şekilde aynı görevi görecek plaklara ortopedi pratiğinde henüz rastlanmamaktadır. Yöntemimizde, örneğin trafik kazası sonucu kol kemiğinde kısalık oluşan bir hastada bu durum hareketli kemik plağı ile tek bir seansta veya günde 1 milimetre uzatılarak tedavi edilebilecek. Bu teknikle plak kemiğe vidalar ile sabitlense de implantın kırık hattında uzamaya ya da kısalmaya izin vermesi oldukça önemli bir özellik. Bu özelliği sayesinde hem kırık kaynaması için önemli olan kırık uçlarının birbirine yaklaştırılmasına, yani kompresyona hem de kemik uzatma işlemine, yani distraksiyona izin veriyor” dedi.

Huri, kemiklere yerleştirilen implantların prototiplerini önce 3 boyutlu yazıcılarda ürettiklerini ve bunu kemik modelleri üzerinde denediklerini söyledi. Geliştirdikleri hareketli kemik plağının dünyada muadili olmadığını tespit ettikleri için Koç Üniversitesi ile uluslararası patent başvurusu yaptıklarını aktaran Huri, ABD’de, Avrupa’da, Japonya’da ve Türkiye’de geçerli uluslararası patent aldıklarını bildirdi. Yeni nesil plağın tekniğine uygun olarak uygulandığı takdirde, çocuk hasta grubunda uzun kemiklerdeki büyüme çekirdeklerine de zarar vermeyeceğinden güvenli bir biçimde kullanılabileceğini kaydeden Huri, ayrıca minimal invaziv cerrahiye uygun olarak tasarlanan bu yöntemin, tedavi sırasında kemik ve çevresindeki yumuşak dokularda da en az düzeyde hasara neden olacağını dile getirdi.

SİSTEM GELİŞİRSE İNSAN BOYU DA UZATILACAK

Doç. Dr. Gazi Huri, “söz konusu yöntemin boyunu uzatmak isteyenler için kullanılıp kullanılmayacağı”na ilişkin bu tekniğin barındırdığı riskler nedeniyle estetik amaçlı tercih edilmediğini belirtti. Geliştirdikleri implantta komplikasyon ihtimalini minimalize edilmesi için çalışmalarının bulunduğuna işaret eden Huri, “Sistemimizin avantajı, dışarıya maruziyetin minimal olması. Birinci jenerasyonu tamamlanmış kemik plağının geliştirilmesi için TÜBİTAK projemiz de devam ediyor. Bu projede üreteceğimiz uzaktan kontrol sistemi ile tornavida gibi mekanik bir aygıta ihtiyaç kalmadan kemik uzaması sağlanacak ve ileriki dönemlerde boy uzatma için de kullanılabilecek duruma gelebileceğiz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN