Kemik erimesi neden olur? Kemik erimesine ne iyi gelir?

Kemik erimesi neden olur? Kemik erimesine ne iyi gelir?

Kemik erimesi 45 yaşından sonra kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bir hastalıktır. Kemik erimesinde kemiğin darbelere karşı direnci azalır. Bu duruma maruz kalmamak için erken yaşlarda önlemler alınabilir. İşte bu hastalıktan korunmanın yolları…

Kemik erimesi, kemik dokusunda meydana gelen değişikliklerdir. Tıptaki adı osteoporoz olarak bilinen kemik erimesi, omurga, bilekler, kalça ve kaburgalarda sıkça görülür. Uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle bu hastalıktan korunabilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler…

BELİRTİLERİ

Sırt ağrısı,
Kemik erimesi sonucu vücutta şekil bozuklukları,
Kemik ağrıları,
Bel ve boyun ağrısı,
Boy kısalması,
Kambur vücut şekli,
Bilek, omurga ve kalçada kırıklar.

NEDENLERİ

Yetersiz D vitamini, kalsiyum ve fosfor alımı,
Menopoz sonrası,
İlerleyen yaş,
Genetik faktörler,
Tiroid hormonundaki bozukluklar,
Hareketsiz yaşam tarzı,
Sigara ve alkol kullanımı,
Menopoz öncesi yumurtalıkların alınması

19-12/04/kemik-erimesijpgg.jpg

NASIL GEÇER?

Kalsiyum: Çocukluk ve ergenlik döneminde alınan kalsiyum sağlıklı bir iskelet sisteminin oluşmasını sağlıyor. İlerleyen yaşlarda ise alınan kalsiyum depolanmıyor. Bu nedenle yetişkin erkek ve kadınlar gün içerisinde 1000 mg kalsiyum almaları gerekiyor. Yaşlılık döneminde ise 1250 – 1500 mg kalsiyum alınması kemik erimesini engelliyor. Süt ürünlerinin yanı sıra yeşil yapraklı sebzelerde de kalsiyum bulunuyor. Günlük kalsiyum ihtiyacını gidermek için 1 kase yoğurt, 1 bardak süt, 1 dilim peynir ve 1 tabak yeşil yapraklı sebze yeterlidir.

D vitamini: Kemik kitlesini koruyan D vitamini, kalsiyum emilimini artırarak kemik yapımını sağlıyor. D vitamini ilaç dışında günde 15 dakika güneş ışığı alınarak da tamamlanabilir. Cildin D vitamini yapımı yaşın ilerlemesiyle azalıyor. Balık ve yumurta sarısı da D vitamini bakımından zengin yiyeceklerdendir.

SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

Sigara ve alkol: Sigara ve alkol, kemik yapımında görevli hücreleri öldürüyor. Sindirim sisteminde kalsiyum emilimi azalıyor ve böbreklerden kalsiyum atılıyor. Böylece kemik yapımı gerçekleşmiyor.

Kafein: Kemik erimesinden kendini korumak için kahve tüketiminizi sınırlandırın. Kafein, kemik yapımını azaltıyor ve kemik erimesine neden oluyor.

Protein: Kemik sağlığı için yeterli miktarda protein alınmalıdır.

Tuz: Fazla tuz tüketimi kemik erimesine neden oluyor. Çocukluk ve gençlik döneminde kullanılan tuz miktarı yetişkinlik dönemindeki kemik erimesi riskini o kadar arttırıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN