Kist ameliyatı sonrası öldü, Dilay Çetinçay kim? Kist neden olur?

Kist ameliyatı sonrası öldü, Dilay Çetinçay kim? Kist neden olur?

Bebek yüzlü olarak bilinen dizi oyuncusu Dilay Çetinçay geçirdiği basit bir kist ameliyatı sonucu hayatını kaybetti. Güzel oyuncu gittiği bir klinikte geçirdiği operasyondan sonra fenalaştı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen hayata döndürülemeyen Dilay Çetinçay yaşama veda etti. Klinik hakkında soruşturma başlatıldı. Dilay Çeyinçay'ın hayatını kaybettiği kist neden olur?Dilay Çetinçay kim?Detaylar haberimizde...

Bebek yüzlü olarak bilinen Dilay Çetinçay basit bir kist ameliyatı için özel bir hastaneye gitti. Hastanede geçirdiği sağlık operasyonu sonrası fenalaşan Dilay Çetinçay’ın yeterli müdahale yapılmadığı için hayatını kaybettiği söyleniyor. Dilay Çetinçay'ın hayatını kaybettiği kist neden olur?

Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitiren 28 yaşındaki Dilay Çetinçay, Türkiye’nin ünlü bir firmasında ürün geliştirme bünyesinde çalışmaya başlamıştı. Kısa sürede dizi filmlerde de aranan yüz olmaya başladı. Genç kız, kadın hastalıklarıyla ilgili rahatsızlığını çözmek amacıyla internet aracılığı ile bulduğu Dr. A.K.’nın sahibi ve yöneticisi olduğu kliniğe başvurdu. Ameliyat bitince Çetinçay fenalaştı.

Bu esnada klinikte yeterli müdahale yapılma olasılığı olmaması üzerine Çetinçay, apar topar kliniğin karşısında bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen genç kız kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Klinik sahibi Yardımcı Doçent Doktor A.K., ifadesi alınarak serbest bırakıldı. Dilay Çetinçay’ın sosyal medyada bulunan hesaplarında arkadaşları, “Basit bir kist alma ameliyatı ölümle sonuçlandı bu işin sonuna kadar gidilmesi gerekir” şeklinde yorumlar yaparken Çetinçay’ın babası Emekli Emniyet Havacılık Daire Başkanı Mustafa Çetinçay ise, “Kızım basit bir kist ameliyatı olmak için Bakırköy’de bir kliniğe gitmiş.

Operasyondan sonra odaya aldıklarında şoka girmiş ve bir saat klinikte kendine getirmeye çalışmışlar. Etrafında bir sürü hastane var o kadar beklenmeden zamanında her hangi bir hastaneye kaldırılsa belki hayatta ve aramızda olacaktı” dedi. Acılı babanın başvurusu üzerine klinik ve doktor hakkında soruşturma başlatıldı.

 KİST NEDEN OLUR?

Kistler, içi su dolu keseciklerdir. Etrafı zar şeklinde kist duvarı ile çevrilidir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla zararsızdırlar. Yumurtalıklar normal adet gören bayanlarda yapısal yumurta kisti geliştirirler. Adetin bitmesi ile yumurtalıkta bulunan yumurta hücrelerinden biri büyümeye başlar ve kist halini alır. Bu kiste “folikül” adı verilir. Adetin ortalarında bu kist patlayarak içerisinde bulunan yumurta hücresi tüplere atılır.Bu patlama esnasında çoğu zaman karın içine çok az bir kanama olur ve vücud bu kanamayı kendisi sınırlandırır.

Bu esnada bazı bayanlar adetin ortasında olan kanama nedeni ile kasık ağrısı bazende hafif lekelenme şeklinde vajinal kanamalarının olduğunu fark ederler. Bu durum; doğal, olması gereken, yumurtlamayı gösteren bir işarettir. Korkmaya gerek yoktur. Çoğu zaman saatler içinde kanama ve ağrı ortadan kalkar. İşte bu yakınmaların görüldüğü günlerde birliktelik olursa gebelik şansı yüksek olacaktır.

Nadiren vücut yumurta hücresinin tüpe atılması esnasında oluşan kanamayı durduramaz. Ve kanama devam eder. Bu iç kanama durumunda hastanın tansiyonu düşer, nabzı hızlanır, soğuk soğuk terler, gözü kararır, şiddetli kasık ağrısı olur ve kendini kötü hisseder. Bu duruma “Over Kist Rüptürü “adı verilir. 

Bu tür yakınmalar varsa hasta en yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna getirilmelidir. Hasta kadın doğum uzmanı tarafından değerlendirilir. Ultrason ile içerideki kanama miktarı belirlenir. Kan sayımı yapılarak ne kadar iç kanama olduğu saptanır. Yaşam tehlikesi yoksa, hastanede takip edilebilir. Bu takip esnasında yakınmalarının artıp artmadığı izlenir. Kan sayımı tekrarlanarak kanamanın devam etmediği incelenir. 

Kanama sürüyorsa hemoglobin, hemotokrit adı verilen kan değerlerinde düşme görülecektir. Acil bir ameliyat ihtimaline karşın hastanın ağızdan bir şey yiyip içmemesi gerekir. Sıvı ihtiyacı serum tedavisi ile giderilir. Takipleri esnasında durumu kötüleşen hemoglobin , hemotokrit değerlerinde düşme saptanan hastalarda kanamayı kontrol altına almak için hastaya anestezi verilir. Göbek deliğinden bir kamera ile girilerek laparoskopi denen işlem gerçekleştirilir. Açık ameliyat tercih edilmez.

Diğer yandan bazen yumurta içeren folikül adı verilen kistler patlamaz ve aşırı büyüyen yumurtalık kistlerine dönüşür. Normalde folikül adı verilen kistler yaklaşık 2 cm çapa erişince patlar, içerisindeki yumurta tüpe atılır. Geride kalan boş folikül, “ Korpus Luteum” adı verilen yapıya dönüşür. Bu yapınında ameliyatla alınmasına gerek yoktur. Normal bir yapıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN