Kök hücrede dışa bağımlılık sona erdi

Kök hücrede dışa bağımlılık sona erdi

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’nin kendi kök hücre ve kemik iliği nakli ihtiyacını, 2 bini aşkın eşleşme ve bini aşkın nakille karşılayabilecek duruma geldiğini söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) projesi hakkında önemli bilgiler verdi. İlk kök hücre naklinin 2015 yılında yapıldığını ve nakil bekleyen yüzlerce hastanın bulunduğunu belirten Kınık, “Kök hücreyle alakalı Türkiye’de yaklaşık 500 bin donasyon (bağış) hedeflemiştik ve buna ulaşmak üzereyiz. Fakat ihtimali artırmak için bağışı da artırmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığımızın aylık yaklaşık 8 bin kök hücre, doku nakli kapasitesi var. Bu kapasitenin artırılması ihtimaline karşı da kök hücre bağışçı sayısını artırabilecek mekanizmalarımız hazır” ifadelerini kullandı.     

TÜRKÖK Projesi kapsamında bağışçı sayısını artırmaya yönelik çeşitli platformlarda kampanyalar yürüttüklerini anlatan Kınık, herkesi kök hücre donörü olmaya davet etti. Kınık, özellikle son aylarda donör sayısındaki artışın kendilerini oldukça sevindirdiğini dile getirerek, “Bugün 2 bini aşkın eşleşme, bini aşkın nakille Türkiye kendi kök hücre ihtiyacını, kemik iliği nakli ihtiyacını karşılayabilecek duruma gelmiştir. Önceki yıllarda özellikle varlıklı insanların sadece yurt dışına giderek yaptırabildiği bu tedaviler artık ülkemizde rahatlıkla yapılabilmektedir. Bunun için de hem mutlu hem de yarınlar için her zaman umutluyuz” değerlendirmesinde bulundu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN