Konut kampanyasıyla kira öder gibi ev sahibi olun! 81 ilde hayata geçiyor, işte aylık ödeme planı

Konut kampanyasıyla kira öder gibi ev sahibi olun! 81 ilde hayata geçiyor, işte aylık ödeme planı

Düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olması için başlatılan yeni evim projesinden sonra orta gelir grubu da gündemde yer alıyor. Kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz. Orta gelir grubu için aylık ödeme planı belli oldu. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Sosyal konut projeleri için çalışmalar devam ederken bu kez de orta gelir grubu vatandaşlar gündemde yer alıyor. Vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olurken 1.1 milyon TL'lik konut için ilk yıl 4.500 TL ödeyecek. Hazine desteği 20 milyarı geçerken konutlar ilk aşama için sabit ödeme sisteminde yer alıyor. Yeni Evim Projesi için altyapı çalışmaları Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Yeni proje kapsamında 50.000 konut için Hazine katkısı 2022 yılında 2.75 milyar olarak belirlendi. Hazine katkısı, 2023 2024 ve 2025 yılları İçinde toplam 18 milyar 220 milyon TL olarak açıklandı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

KREDİ ORANI BELLİ OLDU

Yeni konut projesi kapsamında vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olabilecek. İlk etapta sabit ödemeli ve 15 yıl vade ile sunulan ödeme planı için araştırmalar devam ediyor. 15.000 TL hane geliri ile birlikte 1 milyon 1 milyon TL konut satış bedeli ve %0 69 faiz oranı ile ev sahibi olabilirsiniz. Vatandaşlar tarafından ödenecek taksit tutarı ise ilk sene 4.500 TL, 2 sene 5.400 TL, üçüncü sene ise 6500 TL olacak.

konut-kredisi.jpg

BAŞKAN ERDOĞAN AÇIKLADI


Yeni Konut Finansmanı Programı ile birlikte vatandaşlara finansman sağlanırken hazineye uygun finansman enstrümanlarıyla kaynak oluşturulacak. Etki analizi kapsamında vatandaşlar tarafından kullanılacak olan konut finansmanları için ilk 3 yıl gelirinin belirli bir düzeyinde taksit ödemesi yapması sağlanacak. Bunun için Hazine tarafından geri ödeme koşuluyla ve Yüklenici tarafından geri ödemesiz katkı sağlanacak.


FİNANSMAN KRİTERLERİ BELLİ OLDU


Yeni düzenleme kapsamında faiz oranı, kar payı, vade finansman tutarı, hane geliri gibi sınırlamalar içinde yetki cumhurbaşkanında olacak. Program içerisinde ilk aşamada 200 milyon TL'ye kadar 0.69, 2 milyon TL ile 4 milyon TL arasında 0.79, 4 milyon TL ile 5 milyon TL arasında ise 0.99 faiz oranı kar payı ile finansman sağlanacak.

konut-satislari.jpg
100 BİN KONUT İÇİN FİNANSMAN DESTEĞİ SAĞLANACAK


Yeni konut projesi için ilk yıl 100.000 konut için finansman desteği sağlanacak. Bu konutlar için bankalar tarafından esnek ödeme planı sunulacağı söyleniyor. 50.000 konut içinde finansman hazineden sağlanacak. 2023 yılı için Hazine katkısının toplam maliyetinin ise 2.75 milyar TL olması bekleniyor. 100.000 konut içinde hazine katkısının belirlenen tutardan 2 kat fazla olabileceği söyleniyor.

Bu kapsamda hazine katkısının maliyeti 50.000 konut için 2024 yılında 8 milyar 580 milyon TL olurken 2025 yılında 6 milyar 890 milyon TL olacak. 2023 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan toplam ödeme tutarı 18 milyar 220 milyon TL olarak düşünülüyor.

1 ve 2 bölgede ev sahibi olmak isteyen kişilerin son bir yıl içerisinde resmi kayıtlar kapsamında yerleşim yerinin aynı il olarak görülmesi gerekmektedir. Programdan yararlanmak isteyen kişilerin son 12 ay içerisinde 9 ay sosyal güvenlik priminin de yatırılmış olması zorunludur.

toki-konut.jpg
ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANACAK


Komisyonda yeni proje hakkında sunum gerçekleştiren AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, finansman taksitleri hakkında açıklamalarda bulundu. Savaş proje kapsamında finansman taksitlerinin ilk 3 yılında ödeme kolaylığı sağlanacağını belirtti. Konut projesi için dikkat çeken açıklamalarda bulunan Savaş şu sözleri dile getirdi:


"Programdan bankacılık mevzuatına göre ancak kredi yeterliliğine sahip vatandaşlarımız yararlanabilecek. Ülkemiz konut arz ve talep dengesine göre üç bölgede değerlendirilecek. Kullandırılacak azami konut finansman tutarı, birinci bölge için 5 milyon, ikinci bölge için 3 milyon, üçüncü bölge için 2 milyon lira olacak. Program kapsamında yüklenicilerin mülkiyetinde olan ve daha önce satılmamış konut veya konut projeleri yer alabilecek."

Bunun yanı sıra 18 yaş ve üzerindeki çocukların da gerekli ödeme gücüne sahip olması durumunda ve belirlenen diğer şartları sağlamasıyla ev sahibi olabileceği belirtildi.

sosyal-konut-projeleri.jpg
SÖZLEŞMELER İPTAL EDİLDİ


Son yıllarda dönüşüm projeleri için yasal düzenlemeler yapılırken açıklamalarda peş peşe geliyor. Yapılan yeni düzenlemelerden biri de vatandaşlara verilen fesih hakkı olarak görülmektedir. Bu kapsamda müteahhit ile yapılan Sözleşme için inşaatın bir yıl içerisinde başlaması ya da 6 ay durması durumunda bina veya arsa sahiplerinin tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebileceği duyuruldu.


İstanbul'da şimdiye kadar 70 projedeki hak sahiplerinin bu haklarını kullandığını belirten Sezayi Köse, işe başlamayan firmalar yüzünden zaman kaybı olmadığının altını çizdi. Köse, bakanlık olarak Fesih yetkisinin ilçe belediyelerine de verildiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN