Koronavirüs belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Dünyayı ayağa kaldıran korona virüsü yayılıyor

Koronavirüs belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Dünyayı ayağa kaldıran korona virüsü yayılıyor

Çin’in Wuan kentinde çıkmasının ardından yüzlerce kişi hastalandı, şu an için 17 kişi de hayatını kaybetti. Koronavirüs belirtileri ve nasıl anlaşılacağı konusu ise büyük merak uyandırdı. Dünyayı ayağa kaldıran korona virüsü ile ilgili son dakika haberleri karar.com’da…

Asya kıtasında yayılan ve ABD, Suudi Arabistan ve birçok ülkede görülen koronavirüs belirtileri, soğuk algınlığı ile aynı. Virüs ciddi ölümsül sonuçlara neden olabiliyor. Bundan dolayı koronavirüsün nasıl anlaşılacağı ve hastalık anında neler yapılması gerektiği önem arz ediyor…

KORONAVİRÜS NEDİR?

Çinli yetkililer yeni bir virüsün patlak vermesini duyurduktan üç hafta sonra 400'den fazla kişi hastalandı ve 17 kişi öldü, bu da halkın ne kadar telaşlı olması gerektiği sorusuna yol açtı.

Koronavirüs ve 2019-Ncov, Wuhan kentinde bir hayvan ve deniz ürünleri pazarına başladı ve sahip ABD dahil diğer bazı ülkelere yayılmasına beri. Hastalığın artık insanlar arasında aktarılabileceği söyleniyor.

Virüs yayılması ve ölüm ücretleri artmaya başladığında, birçoğu yeni salgının ne kadar tehlikeli olduğunu sorgulamaya başladı. İsimlerini taç benzeri görünümlerinden alan koronavirüsler, insanlarda ve hayvanlarda hastalıklara neden olan birçok türde gelir.

20-01/24/koronavirusjpgg-1.jpg

BELİRTİLERİ NELER?

Çoğu koronavirüs, hastaların kolayca iyileştiği soğuk algınlığı gibi hafif semptomlara neden olur. Virüsün Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi diğer suşları pnömoniye ve olası ölüme neden olabilir.

SARS, 2002-2003 yıllarında enfekte olan 8.000 kişiden 770'ini öldürdü. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), MERS'in enfekte olan her 10 kişiden yaklaşık üç veya dördünü öldürdüğünü söyledi.

Wuhan şehri, hastalığın yayılmasını engellemek için tüm havayı kapattı ve içerdiği trafiği eğitti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü, bir halk sağlığı acil durumu ilan etme olasılığı da dahil olmak üzere, salgının nasıl ele alınacağını tartışmak üzere bir acil durum toplantısı düzenledi.

DSÖ genel direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Uluslararası endişe duyulan bir halk sağlığı acil durumunun ilan edilip edilmeyeceğine dair karar son derece ciddiye aldığım ve yalnızca tüm kanıtları uygun şekilde göz önünde bulundurmaya hazır olduğumdur."

Ghebreyesus, komitenin konuyu görüşmek ve bir karara varmak için başka bir güne ihtiyacı olduğunu söyledi.

CDC durumu izlediğini ve şimdilik "2019-nCoV'den genel Amerikan kamuoyuna olan acil sağlık riski şu anda düşük kabul edildiğini" söyledi.

CDC , Çin'de enfekte olan hastaların hafif semptomlar yaşadığını ve hastanelerden taburcu olduklarını söyledi. Ajans, koronavirüs hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmaların sürdüğünü söyledi.

CDC Küresel Göç ve Karantina Bölümü direktörü Martin Cetron, "Bu yeni koronavirüs ile ilgili araştırmalar devam ediyor ve bu gelişen durumu izliyor ve yanıtlıyoruz" dedi.

ABD'de bildirilen ilk dava Salı günü, federal sağlık yetkililerinin son zamanlarda Wuhan'a seyahat eden Seattle, Wash'da bir kişinin enfekte olduğunu söylediğinde geldi . Yetkili, istikrarlı bir durumda olduğunu ve sağlık personeli ve kamuoyu için "çok az risk" oluşturduğunu söyledi.

NASIL BULAŞIR?

İnsan koronavirüsleri öksürme ve hapşırma, kişisel temas, yakınlardaki virüsle nesnelere dokunma ve daha sonra ellerinizi yıkamadan önce ellerinizi yıkamadan önce ağız, burun veya gözlere dokunma yoluyla geçirilir.

CDC ve Gümrük ve Sınır Koruması (CBP), San Francisco, New York ve Los Angeles'taki havaalanlarına Wuhan'dan doğrudan veya bağlantılı uçuşlarda gelen hasta yolcuları tespit etmek için yolcuları taramaya başladı.

Sen.Tom Cotton, çeşitli ülkelere yayılırken Çin'in virüsü kaplamasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı Sekreteri Alex Azar'a yazdığı bir mektupta Cotton, SARS salgını sırasında örtbas tarihi nedeniyle Azar'ı Çin'den bilgi almaya çağırdı. O zamanlar Çin, hastalığı başladıktan beş ay sonrasına kadar halka duyurmadı.

Cotton, bir mektupta, "ABD'li yetkililere Çin hükümet yetkililerinin hastalığı hakkında yanlış veya yanıltıcı bilgi verildiğine inanmak için nedeniniz varsa, derhal Kongreye bildirmenizi istiyorum." dedi.

Çin'den seyahat edenlerden ABD'ye girişin yasaklanmasının bir olasılık olabileceğini belirtti. Çin'in alt düzey yetkilileri yeni koronavirüsün yayılmasını örtmemeleri konusunda uyardığı bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN