Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği anlamı

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği anlamı

Kreatinin kasların ürettiği doğal bir atıktır. Kreatinin idrar yoluyla dışarı atılır. Kan testinde bu değerin yüksekliği karşılaşan vatandaşlarımız bu durumun neden olduğunu merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

Kreatinin kan tahlillerinde gördüğümüz bir değerdir. Kreatinin kanda ve idrarda bulunan atık bir üründür. Bu değerin normal seviyeden farklı olması kişinin vücudunda birtakım sorunlara işarettir. Kan tahlillerinde bu değerle karşılana vatandaşlarımız tahlil sonuçlarına göre hangi durumlarla karşılaşacaklarını merak ediyor. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

Kreatinin vücudun ürettiği bir atıktır, böbreklerden süzülüp idrar yoluyla atılır. Kreatinin testi böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemek için yapılır. Bu değerdeki yükseklik böbreklerle ilgili bir soruna işarettir. Kreatinin normal değeri cinsiyet ve yaşa göre farklıdır. Sağlıklı bir erkekte bu değer 0,6-1,2 mg/dl iken kadınlarda 0,5 – 1,1 mg/dl’dir. Bebeklerde ise bu değer 0,2 mg/dl’dir. Tek böbreği olan kişilerde ise bu değer 1,8-1,9 mg/dl’dir.

19-12/11/kreatinin-nedir-kreatinin-yuksekligi-anlami.jpg

KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ

Kreatinin yüksekliği kişinin kullandığı ilaçlar, yediği besinlerle de kısa süreli de olsa gerçekleşebilir. Kişi çok protein tüketmişse ya da ağır egzersiz yapmışsa da bu durum yaşanır. Kreatinin yüksekliğinin kesinleşmesi için doktor birçok test yapar. Bu testlerin ardından kreatinin değeri yüksekse böbrekler düzgün çalışmıyordur. Kişi böbreklerindeki enfeksiyon nedeniyle dolaşım problemleri yaşayabilir. Atardamar hastalığı ya da vücudun susuz kalması nedeniyle böbrekleri zarar görebilir. Kreatinin yüksekliğine neden olan hastalıklar ve durumlar şunlardır:

Kan kaybı,

Gut,

Şeker hastalığı,

Vücudun susuz kalması,

Hamilelik,

İdrar yolunun tıkanması,

Böbreklerdeki problemler

NELER YAPMALI?

Kişi yiyip içtiklerine dikkat ederek kandaki kreatinin seviyesini düşürebilir. Dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir:

Protein tüketimini sınırlandırın: Protein tüketimi kreatinin seviyesinde geçici de olsa yükselme yapmaktadır. Kırmızı et hayvanın kas dokusu olduğu için doğal olarak kreatinin içerir. Eti pişirmek ise kreatinin kreatinin haline gelmesine neden olur. Kırmızı et tüketiminizi sınırlandırıp yerine sebze tüketiminizi artırarak kreatinin seviyenizi düşürebilirsiniz.

Bol sıvı alın: Kişinin uzun süre susuz kalması kreatinin seviyesinde yükselmeye neden olur. Gün içerisinde 2-2.5 litre su içerek kreatinin seviyenizi kontrol altına alabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN