Küresel ısınmada kâbus senaryosu

Küresel ısınmada kâbus senaryosu

İklim değişikliği en büyük zararı anne karnındaki bebeklere veriyor. Amerikan Kalp Sağlığı Merkezi’nin yaptığı son araştırma küresel ısınmanın en büyük mağdurunun anne karnındaki bebekler olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar küresel ısınmayla, bebek gelişiminin daha büyük bir problem haline geleceğini düşünüyor. Araştırmaya göre 2025 ve 2035 yılları arasında kalp problemleriyle doğan çocukların sayısı da artacak.

Yüksek sıcaklıklar yalnızca hamile kadınları rahatsız etmiyor aynı zamanda bebeğin gelişimini de olumsuz etkiliyor. İklim değişikliğinin giderek daha büyük bir problem haline gelmesi uzun vadede insan sağlığına olan etkileri üzerinde daha fazla araştırma yapılmasına yol açtı. Uzmanlar küresel ısınmayla birlikte, bebek gelişiminin daha büyük bir problem haline geleceğini düşünüyor. Amerikan Kalp Sağlığı Merkezi tarafından yapılan araştırmada annelerin iklim değişikliğinin tetiklediği yüksek sıcaklıklara maruz kalmaları nedeniyle 2025 ve 2035 yılları arasında kalp problemleriyle doğan çocukların çok daha fazla olacağı tespit edildi. Özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerinde geçirilen hamileliğin çocuk kalp sağlığı için ciddi risk oluşturduğu belirtiliyor. En sık görülen doğum kusurları olan konjenital kalp defektleri, vücudun nasıl çalıştığını veya geliştiğini potansiyel olarak etkileyerek bebek sağlığına doğrudan etkide bulunuyor. Çalışmaya göre, iklim değişikliği sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde 11 yıllık bir süre içinde 7 bin ek doğumsal kalp kusuru vakasına neden olacak. Uzmanlar yapısal doğum kusurları için risk faktörlerini araştıran nüfus temelli Ulusal Doğum Kusurlarını Önleme Çalışması’nda toplanan verileri iklim verileriyle karşılaştırdı. Yayımlanan raporda çalışmayla ilgili “Hem hamile kadınların sayısındaki potansiyel artışlar hem de maternal ısı maruziyeti, iklim değişikliğinin üreme sağlığı üzerinde endişe verici bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor’’ ifadeleri kullanıldı. Araştırmacı Dr. Shao Lin, “Bulgularımız, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki endişe verici etkisinin altını çiziyor ve öngörülen artışın sonuçları konusunda hazırlıklı olma ihtiyacını vurguluyor. Her ne kadar bu çalışma ön planda olsa da, hamileliğin ilk haftalarında, sıcak günlerde kardiyovasküler ve pulmoner hastalığı olan kişilere aşırı sıcaklardan kaçınma tavsiyesinde bulunmak akıllıca olacaktır” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN