Lemur nedir, özellikleri nelerdir? İzmir’de yeni doğan lemur yavrusu ilgi odağı oldu

Lemur nedir, özellikleri nelerdir? İzmir’de yeni doğan lemur yavrusu ilgi odağı oldu

Lemur nedir, özellikleri nelerdir? soruları İzmir’de Doğal Yaşam Parkı'nda yeni doğan bir lemur yavrusunun ardından sorgulanmaya başlandı. Soyları tükenmekte olan hayvanlar listesinde bulunan lemur, uzun burunlu, halka kuyruklu özellikleri ve sempatik tavırlarıyla şirin mi şirin bir hayvan. İzmir’de Doğal Yaşam Parkı’nda yeni doğan lemur yavrusunun ilgi odağı olması ile birlikte lemur nedir ve özellikleri nelerdir? soruları soruluyor İşte lemur ile ilgili aradıklarınız…

İzmir’de Doğal Yaşam Parkı’nda yeni doğan lemur yavrusu, şirinliği ile ilgi odağı olmayı başardı. 2008 yılında İzmir’deki Doğal Yaşam Parkı’na getirildiklerinde sayıları 6 olan ve şu an için yapılan doğumlarla 14’e kadar yükselen ve dünyada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan lemurlar, halka kuyruklu lemurlardan bir tanesi doğum yapınca, Doğal Yaşam Parkı ziyaretçilerinin ilgi odağı oldu. Peki lemur nedir, lemurun özellikleri nelerdi? İşte detaylar…

Lemur nedir?

Anavatanı Madagaskar olan lemurlar, uzun kuyruklu, uzun burunlu ve soyları tükenmekte olan hayvanlar listesinde bulunuyor. Lemurun kelime anlamı, gecenin ruhu veya hayalet anlamındaki Latince lemures sözcüğünden türemiştir. Bu isim lemurlara, iri ve parlak gözleri ile tuhaf çığlıkları sebebiyle verilmiştir.

19-05/23/lemur-nedir-ozellikleri-1558606191.jpg

Lemurların özellikleri

Hemen hemen 18 yıl boyunca yaşamını sürdürebilen lemurlar annelerinin tüylerine tutunacak kadar büyüyene kadar, anneleri onları ağızlarında taşıyor. 28 ayrı türü bulunan lemurlardan en hareketli olanı indrilerdir. Bu türler ağaçlar arasında atlayabiliyor. Anne karnında çoğunlukla uyuyan yavrular uyandıklarında da annesi tarafından emziriliyor. Üzerine titrenen sevimli anne, görevlilerin elleriyle özel bir biçimde besleniyor. Hemen hemen 1 ay sonra anne karnından çıkacak olan yavru lemurlar, daha sonra annelerinin sırtında dolaşmaya başlıyor. Madagaskar ve etrafındaki adaların sık ormanlarında yaşayan lemurlar uzun kuyruklu gececi hayvanlar olarak biliniyor. Maki diye de bilinirler. Cüce maki, kibar maki, kedi maki, mongos makisi, sporcu maki en bilinen türleri bulunuyor. Makilerin en çok bilineni çoğu fare büyüklüğünde olan cüce makilerdir. Genellikle 60 gr ağırlığındadırlar. Kuyruğu ile beraber 13 cm olanları vardır. En çok Güneybatı Madagaskar’da yaşayan cüce makilerin bazıları ağaç dalları arasında kuş yuvasına benzer yuva kurarlar. Bir kısmı ise ağaç kovuklarında barınırlar. Erkekler, üreme mevsimlerinin dışında yalnız yaşarlar. Dişiler 10-15 bireylik gruplar halinde bir arada bulunurlar. Ağustos ayına rastlayan çiftleşme dönemlerinde, erkekler yuvalarını paylaşırlar. İki aylık gebelik dönemi sonunda altı gram ağırlığında bir ila iki yavru doğururlar. Yavrular ortak yuvada büyütülür. Üç ila dört ay sonunda erginlerin boyuna ulaşırlar. Yıl sonunda da erginleşirler. Geceleri besin aramak için daldan dala ustaca sıçrarlar. İri gözlü, uzun kuyruklu maymun familyasından olan lemur gündüzleri ağaç dallarında dinlenir, gece faaliyet gösterir. Nebati (bitkisel) ve hayvansal gıdalarla beslenirler. En küçük türleri fare büyüklüğündedir. Kedi makilerin gündüzleri besin aramak için yerde dolaştıkları olsa da, bu sabah ve akşam serinliğinde olur. Ağaç kovukları veya ağaç dalları arasında yuva kuran lemurlar, yerde yuva yapmaz. Hatta kedi maki, hiçbir zaman yuva yapmaz; yüksek ağaç dallarına sarılarak uyur. Gri-kahverengi tüylü Mongos makileri kedi büyüklüğündedir. Madagaskar’ın kuzeybatı kısımlarında gruplar halinde yaşarlar. Madagaskar’ın güney kısımlarında yaşayan kuyrukları 40-50 cm’yi bulan kedi makiler, 35 cm uzunluktadır. Gözlerinin ve ağızlarının etrafı siyahtır. Yerde gezinirken siyah-beyaz halkalı kuyruklarını yukarı kaldırırlar. Kedi miyavlamasına benzer sesler çıkaran kedi makiler, çoğunlukla bitkisel besinlerle beslenirler. Ağaçtan ağaca rahatça sıçrayan bu türün kulakları oldukça büyüktür.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Yavru lemur ilgi odağı oldu

2008’de İzmir’de bulunan Doğal Yaşam Parkı'na geldiklerinde sayıları 6 olan ve doğumların ardından 14'e kadar yükselen ve dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan halka kuyruklu lemurlardan bu sene içerisinde bir tanesi doğum yaptı. 3 ay boyunca da bu biçimde dolaşacak olan yavru lemur, ardından annesinden bağımsız olarak gezmeye başlayacak. Lemurlar, sempatik tavırlarıyla herkesin ilgisini üzerine çekiyor.

19-05/23/lemur-nedir-ozellikleri.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN