Dul ve yetim maaşlarına yüzde 30 zam! Çok sayıda kişi o tarihte zamlı para alacak

Dul ve yetim maaşlarına yüzde 30 zam! Çok sayıda kişi o tarihte zamlı para alacak

Dul ve yetimlere yapılan aylık ödemeler Ocak ayı itibariyle yüzde 30 arttırıldı. Ancak bu yıl asgari emekli maaş ödeneğinin 5 bin TL'ye çıkarılmasının ardından dul ve yetim asgari maaşı alanların ödemeleri arttı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada tüm emeklilere yüzde 30 zam yapılacağını duyururken dul ve yetimlerin maaşları da aynı oranda artacağını söyledi.

Dul ve yetim aylıkları da açıklanan yeni zam oranları, SSK ve Bağ-Kur nedeniyle zamlandı. Yılda iki kez, Ocak ve Temmuz aylarında, ölüm yardımı yararlanıcılarına son altı ayda oluşan TÜİK tarafından yayınlanan enflasyon rakamına göre maaş zammı yapılır. TÜİK, emekli maaşlarının kapsadığı Temmuz-Aralık 2022 dönemi için yüzde 15,40 enflasyon oranı açıklamıştı. Bu nedenle SSK, Bağ-Kur dul ve yetim aylığı alanların maaşına yüzde 15,40 zam yapılacağı bekleniyordu.

Maaşlara yüzde 30 zam açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm emekliler için yüzde 30 maaş zammı açıkladı. Örneğin dul ve yetimlerin maaşları Ocak 2023'te yüzde 30 zamlandı. Ayrıca yeni yılda asgari emekli maaşı 5 bin 500 liraya yükseltildi. Asgari emekli maaşındaki artış, dul ve yetimler için asgari emekli maaşı alanların maaşlarını artırdı. Dul ve yetimler için asgari yılbaşı maaşı bu nedenle hisselerin yüzde 25'i için 1.430 liraya yükseldi. Aylık en yüksek ödenek 3 bin liraya yükselirken yapılan yeni zam ile beraber dul ve yetimlere sağlanan yardımlar da artırıldı.

KİMLER FAYDALANABİLİYOR!

Ölen sigortalının eşi, çocukları ve belirli koşullar altında ebeveynleri için ölüm aylığı mevcuttur. Ölen sigortalının dul eşine %50 oranında aylık bağlanır, ancak sigortalının çocuğu yoksa ve eşinin kendi sigortasına ait bir geliri veya aylık yoksa, ölüm aylığı yüzde 50 oranında ödenir. Ücretli bir işte çalışmayan veya kendi sigortaları için gelir veya aylık almayan çocuklar da yüzde 75 oranında bir maaş alırlar. 18 yaşından küçükler, 20 yaşından küçükler lise ve dengi bir eğitim görmüşler ve 25 yaşından küçükler üniversite mezunu olanlar maaşlarının yüzde 25'ini alacaklardır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN