Majör depresyon nedir?

Majör depresyon nedir?

Hayattan tat alma yetisinin ortadan kalkışıyla kendini gösteren majör depresyonu önlemenin bir yolu bulunmamakla birlikte, yaşanan stresli bir olay nedeniyle tetiklenebilir

Majör depresyonda, en belirgin semptom şiddetli ve kalıcı düşük ruh hali, derin üzüntü veya umutsuzluk hissidir. Ruh hali bazen sinirlilik olarak görünebilir. Veya ağır depresyon geçiren kişi, genellikle keyifli olan aktivitelerden keyif alamayabilir.

MAJÖR DEPRESYON NEDİR?

Majör depresyon, geçici "kötü bir gün" veya geçici bir üzüntüden daha fazlasıdır. Majör depresyon semptomları en az iki hafta sürüyor olarak tanımlanır, ancak genellikle çok daha uzun sürer - aylar hatta yıllar alır.

Düşük ruh haline genellikle çeşitli semptomlar eşlik eder ve semptomlar farklı kişiler arasında önemli ölçüde değişebilir. Depresyonu olan birçok insanın da kaygısı vardır. Fiziksel sağlıkları hakkında ortalamanın üzerinde endişe duyabilirler. İlişkilerinde aşırı çatışma yaşayabilir ve iş yerinde kötü işlev görebilirler. Cinsel işleyiş bir sorun olabilir. 

Majör depresyon, beynin ruh halini kontrol eden bölgelerindeki değişiklikleri içerir. Sinir hücreleri, beynin belirli bölgelerinde zayıf çalışıyor olabilir. Sinir devreleri veya sinir hücreleri arasındaki iletişim, bir kişinin ruh halini düzenlemesini zorlaştırabilir. Hormon değişiklikleri de ruh halini olumsuz etkileyebilir. Bir bireyin yaşam deneyimi bu biyolojik süreçleri etkiler. Ve genetik yapı, bir kişinin bu hastalığa yakalanma konusunda ne kadar savunmasız olduğunu etkiler.

Bir depresyon atağı, stresli bir yaşam olayı tarafından tetiklenebilir. Ancak çoğu durumda, depresyon belirli bir olayla ilişkili görünmemektedir. Bir kişinin hayatında yalnızca bir kez büyük bir depresif dönem meydana gelebilir veya tekrar tekrar geri dönebilir. Pek çok majör depresyon atağı olan kişilerde de ısrarcı ancak daha hafif depresif ruh hali dönemleri olabilir.
Büyük bir depresif dönem sırasında, düşünme gerçekliğe aykırı olabilir. Kişinin yanlış inançlar (sanrılar) veya yanlış algılamalar (halüsinasyonlar) gibi "psikotik semptomları" vardır.

Majör depresyon atakları olan bazı kişilerde nispeten yüksek enerji ya da sinirlilik atakları da vardır. Normalden çok daha az uyuyabilirler ve asla gerçekleştirilemeyecek büyük planlar hayal edebilirler. Bunun şiddetli biçimi "mani" veya manik dönem olarak adlandırılır. Manide psikotik belirtiler de ortaya çıkar. Bir kişide daha hafif mani semptomları varsa ve gerçeklerle bağını kaybetmiyorsa buna "hipomani" veya hipomanik dönem denir.

Bebek doğurduktan sonraki ilk iki ila üç ay içinde büyük bir depresif dönem meydana gelebilir. Çoğu insanın doğum sonrası depresyonu adını verdiği bu durum peripartum başlangıçlı majör depresif bozukluk olarak adlandırılır.

Esas olarak kış aylarında ortaya çıkan depresyona genellikle mevsimsel afektif bozukluk veya SAD denir. Ayrıca mevsimsel paternli majör depresif bozukluk olarak da adlandırılabilir.
Depresyon epizotları her yaşta ortaya çıkabilir. Depresyon, kadınlarda erkeklere göre iki kat daha sık teşhis edilir. Ağır depresyonlu bir aile üyesi olan kişilerin depresyon veya içme sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir.

MAJÖR DEPRESYON BELİRTİLERİ

Majör depresyonu olan bir kişi konsantre olmakta güçlük çekebilir, normalden daha fazla veya daha az yemek yiyebilir, kilo kaybedebilir veya alabilir ve normalden daha fazla uyumakta veya uyumakta zorluk çekebilir. Kendini yorgun hissedebilir ve iş veya oyun için enerjisi olmayabilir. Küçük yükler veya engellerin üstesinden gelmek imkânsız görünebilir. Kişi yavaşlamış veya heyecanlı ve huzursuz görünebilir. Semptomlar başkaları tarafından oldukça belirgin olabilir.

Bu hastalığın özellikle acı verici bir belirtisi, sarsılmaz bir değersizlik ve suçluluk duygusudur. Kişi belirli bir yaşam deneyiminden dolayı kendini suçlu hissedebilir veya belirli bir şeyle ilgili olmayan genel bir suçluluk hissedebilir.

Acı ve özeleştiri yeterince büyük hale gelirse, umutsuzluk duygularına, kendine zarar verici davranışlara ya da ölüm ve intihar düşüncelerine yol açabilir. Şiddetli depresyondan muzdarip insanların büyük çoğunluğu intihara teşebbüs etmez veya intihar etmez, ancak bunu yapma olasılıkları depresif olmayanlara göre daha fazladır.

Majör depresyonu olan kişilerin düşünceleri genellikle karanlık ruh halleriyle renklenir. Örneğin kötümser fikirler, durumun gerçekliği ile orantısız olabilir. Bazen depresif düşünce, "psikotik" olarak adlandırılacak kadar çarpıtılır; yani kişi gerçekliği tanımada büyük zorluk yaşar. Bazen depresif insanlar sanrılar (yanlış inançlar) veya halüsinasyonlar (yanlış algılar) geliştirirler.

Majör depresyon belirtileri şunları içerir:

  • Belirgin şekilde depresif veya sinirli ruh hali
  • İlgi veya zevk kaybı
  • Kilo veya iştah azalması veya artması
  • Azalan veya artan uyku
  • Yavaşlamış veya heyecanlı görünmek
  • Yorgunluk ve enerji kaybı
  • Kendini değersiz veya suçlu hissetmek
  • Zayıf konsantrasyon veya kararsızlık
  • Ölüm düşünceleri, intihar girişimleri veya planları

major-depresyon-2.jpg

MAJÖR DEPRESYON TEŞHİSİ

Bir birinci basamak hekimi veya bir akıl sağlığı uzmanı, genellikle tıbbi geçmiş ve semptomlar hakkında sorular sorarak depresyonu teşhis edebilir. Tanım olarak, bir kişi yukarıda listelenen semptomların çoğuna en az iki hafta boyunca sahip olduğunda majör depresyon teşhisi konur.

Depresyonu olan pek çok kişi, toplumun depresyonla ilgili tutumları nedeniyle değerlendirme veya tedavi istemez. Kişi depresyonun kendi hatası olduğunu hissedebilir veya başkalarının ne düşüneceği konusunda endişelenebilir. Ayrıca, depresyonun kendisi de bir kişinin sorunu fark etme yeteneğini bozabilir. Bu nedenle, aile üyelerinin veya arkadaşların, depresyon hastasını yardım aramaya teşvik etmesi gerekebilir.

Depresyon için spesifik testler yoktur. Bununla birlikte, semptomların tıbbi bir durum veya ilaçtan kaynaklanmadığından emin olmak için bir birinci basamak hekimi tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Ortalama olarak, tedavi edilmeyen bölümler birkaç ay sürer. Bununla birlikte, majör depresyon epizotları herhangi bir süre sürebilir. Ve semptomlar bir bölüm sırasında yoğunluk olarak değişebilir.
Depresyon tedavi edilmezse kronikleşebilir (uzun süreli). Tedavi, depresif bir dönemin

uzunluğunu ve şiddetini kısaltabilir.

ÖNLEME

Majör depresyonu önlemenin bir yolu yoktur, ancak erken teşhis etmek yardımcı olabilir. Tedavi ile semptomları azalırken hastalığın geri dönmesini önlemeye yardımcıdır.

MAJÖR DEPRESYON TEDAVİSİ

En yararlı tedavi, psikoterapi ve ilaç tedavisinin bir kombinasyonudur. 
İyileşme görmek için herhangi bir antidepresan almak genellikle en az iki ila altı hafta sürer. En iyi sonucu veren ilacı bulmak için birkaç deneme yapılması gerekebilir. Doğru ilaç bulunduğunda, uygun dozun bulunması ve tam olumlu etkinin görülmesi birkaç ayı bulabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN