Margarinci depresif zeytinyağcı relaks

Margarinci depresif zeytinyağcı relaks

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan çalışmada, mutfakta kullanılan yağların ruh haline etkisi incelendi. İlginç sonuçlarını Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın anlattı: Margarin tüketenlerde depresyon riski yükseliyor. Ayçiçek yağıyla beslenenlerde ise bellek ve öğrenme düzeyi düşüyor. Tereyağı öğrenmeyi olumlu etkiliyor. Sızma zeytinyağı tüketen denekler relaks davrandı. S/10

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi’nde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının öğrenmeyi olumlu etkilediğini, margarinin ise depresyonu tetiklediğini tespit etti. Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, hindistan cevizi, ayçiçek, zeytinyağı, margarin ve tereyağıyla beslenenlerde depresyon, kaygı ve öğrenme düzeyine ilişkin yaptıkları çalışmada sıçanlarda farklı yağlarla zenginleştirilmiş beslenmenin öğrenme-bellek, anksiyete ve depresyon üzerindeki etkilerini araştırdıklarını söyledi. Deney kapsamında yetişkin sıçanları yüzde 10 oranla farklı yağlarla zenginleştirilmiş yemlerle beslediklerini ifade eden Harzadın, bu yağların hayvanların davranışlarına etkisini araştırdıklarını anlattı. 

Öğrenme ve bellek düzeyini ölçmek için “yer yön bulma” modülünü kullandıklarını kaydeden Harzadın, depresyon düzeyini ise su tankında deney hayvanlarının hayatta kalma çabasıyla değerlendirdiklerini anlattı. Harzadın, sonuçları şöyle açıkladı: “Ayçiçek yağı tüketenlerde depresyon düzeyi de kaygı düzeyi de yüksek. Ancak asıl ilginç olanı, bu yağ, deney hayvanlarının karar verme yetilerini etkiledi. Hayvanları düzeneğe koyduğumuzda nereye gideceğine karar veremedi. Ekstra sızma zeytinyağıyla beslenen deney hayvanlarındaki depresyon seviyesi ve anksiyete düzeyi düşük çıktı. Bu hayvanlar rahat, son derece relakstı. Öğrenme kapasitesi de gayet iyiydi.”

Margarin tüketen hayvanlardaki sonuçların ‘vahim’ olduğuna işaret eden Harzadın, şu bilgileri verdi: “Margarinle beslenenler ve ayçiçek yağı ile beslenenler benzer anksiyete düzeyine sahip. Onlar çok hareketli ve düzeneğin anksiyete alanında çok vakit geçirdiler. Karar verme yeteneği de bozuldu. Daha da fenası depresyon belirtileri bu grupta en yüksekti. Depresyon düzeneğimizde bir kavanoz içinde su var. Bu suda hayvanın boğulmaması, yaşama tutunması için hareket etmesi gerekiyor. Yani suyun üzerinde kalması için çaba sarf etmeli. Margarin grubu son derece hareketsizdi. Hatta bazı hayvanları deneyi tamamlayabilmek için biz kurtardık.”

Harzadın, serbest gezen inekten geleneksel yöntemle elde edilen yayık tereyağında en iyi sonuçlardan birini elde ettiklerini ifade ederek “Geleneksel yöntemle elde edilen yayık tereyağından mucize sonuç aldık. Tereyağı ile beslenenlerde kaygı düzeyi düşük, depresyon belirtisi yok ve öğrenme seviyeleri de son derece olumlu” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN