Mevlana dünyanın belleğine girecek

Mevlana dünyanın belleğine girecek

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz “10 ülkenin katılımıyla uluslararası toplumun çok güçlü, görkemli bir Dünya Belleği dosyasını ‘Mevlana Külliyatı’ olarak sunmak üzere çalışıyoruz” dedi. Öcal ayrıca II. Abdülhamid’in zengin fotoğraf arşivinin de aynı belleğe sunma girişimleri olduğunu söyledi.

irleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, UNESCO Dünya Belleği Programı’na Mevlana Külliyatı ve Sultan II. Abdülhamid’in fotoğraf arşivini sunmak üzere çalıştıklarını söyledi.

Oğuz, en son Göbeklitepe ile birlikte Türkiye’nin toplam 17 mirasının UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiğini anlattı. Türkiye’nin UNESCO’daki ikinci miras alanının Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi olduğunu anımsatan Oğuz, bu alanda da 16 mirasın bulunduğunu kaydetti. “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde dünyada en çok mirasa sahip olan 5 ülkeden biriyiz” diyen Oğuz, savaş, afet gibi nedenlerle kaybolma riski olan eserlerin dijitalleştirilip korunmasının amaçlandığı UNESCO Dünya Belleği Programı’na da şu ana kadar Türkiye’den toplam 7 eserin kaydedildiğini söyledi.

Oğuz, şunları kaydetti: “10 ülkenin katılımıyla Mevlana Külliyatı’nı Dünya Belleği Programı’na sunmak üzere ilk toplantımızı Antalya’da yapmıştık. Onun çalışmaları sürüyor. İçinde Bulgaristan, Almanya, İran, Afganistan ve Türkiye’nin bulunduğu 10 ülke. Ellerinde Mevlana Külliyatı’ndan yazma eser olanları davet ettik. Onların katılımlarıyla uluslararası toplumun çok güçlü, görkemli bir Dünya Belleği dosyasını Mevlana Külliyatı olarak sunmak üzere çalışıyoruz. Bir de henüz çalışmaları resmiyet kazanmadı ama Sultan Abdülhamit Han’ın çok zengin bir fotoğraf arşivi var. Onu da Dünya Belleği’ne sunma girişimlerimiz devam ediyor.” 

Oğuz, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne Dede Korkut Anlatı Geleneği’nin, gelecek yıl ise ‘Türk Okçuluğu’nun kaydedilmesini beklediklerini söyledi. 

GEÇMİŞTE ÖDEVLERİMİZİ YAPMAMIŞIZ

 Türkiye’nin 1983’te UNESCO komitesine girmesine karşın, şimdiye dek  17 mirası listeye aldırabildiğini dile getiren Öcal Oğuz “Türkiye’den görece daha az mirasa sahip olan Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin 40-50 mirası varken, bizim 17 mirasımız var. Biz geçmiş yıllarda bize tanınan kotaları doğru kullanmamışız, ödevlerimizi yapmamışız” dedi. Oğuz, bunun geçmişte kurumların ilgisinin  ve toplumsal farkındalığın az olmasından kaynaklandığını söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN