Minyatür sanatçısı Ruhsar Özer İTÜ RSG’de

Minyatür sanatçısı Ruhsar Özer İTÜ RSG’de

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG), geleneksel Türk tasvir sanatlarının öğelerini güncel bir bakış açısı ile yeniden yorumlayan minyatür sanatçısı Ruhsar Özer’in çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Geleneksel Türk resim sanatı minyatürün temsilcilerinden Ruhsar Özer’in kişisel sergisi İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde açıldı. “Zamandan Zamana Yolculuk” temasıyla açılan sergide, Özer’in hazırladığı 80’e yakın çalışma yer alıyor. Serginin açılışına İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, akademisyenler, öğrenciler ile Ruhsar Özer’in ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.

19-02/13/ruhsar-ozer-minyatur.jpg

'ZAMANDAN ZAMANA YOLCULUK'

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca şunları söyledi: “Bugüne kadar çok sayıda sergiye ev sahipliği yapan İTÜ RSG, hikâyelerin zamanda yolculuğuna renk veren kıymetli sanatçımız Ruhsar Özer’in çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Özer, üstadı Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver gibi çok yönlü kişiliği ile İTÜ ruhuna da işaret ediyor. Rahmetli Süheyl Ünver; tıp doktoru ve tarihçisi, tezhip ve ebru sanatçısı bir aydınımızdı. Devraldığı mirası devam ettiren Ruhsar Hanım da klinik psikolog olarak sürdürdüğü meslek hayatını sanatla birleştirmiştir.” İTÜ’lü olmanın farklı disiplinleri aynı çatı altında buluşturmayı da içerdiğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ RSG olarak hakikatin saf bir ifadesi olan sanatın farklı dallarına ve temsilcilerine yer açmaya devam edeceğiz. Bize bu temaşa zevkini sunan kıymetli sanatçımız Ruhsar Özer’e teşekkür ederiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Zamandan Zamana Yolculuk” sergisini İTÜ RSG’de açmanın heyecanını yaşayan sanatçı Ruhsar Özer ise duygularını şu sözlerle ifade ediyor. 250 yıla yaklaşan köklü geçmişi ile ülkemize hizmet eden İTÜ, RSG ile sanata ve sanatçıya verdiği değeri daha ileri taşımıştır. Sergime ev sahipliği yaptıkları için Rektörümüz şahsında İTÜ ailesi’ne, RSG’ye ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” Teknik üniversite köklü geçmişi olan bir kurum. Burada sergi açmak benim için önemli ve gurur verici. Daha çok öğretim üyeleri ve öğrencilerle buluşma imkanı buluyorum.

19-02/13/ruhsar-ozer-minyatur-4.jpg

'TEZHİP ÖĞRENEREK BAŞLASINLAR'

Bu güne kadar 200’ü aşkın çalışmaya imza atan Özer, minyatürün aşk işi olduğunu gönülden geldiğini söylüyor. Özer, minyatürle ilgilenmek isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Türk sanatı ve Türk tarihine ilgileri olmalı. Meraklı olsunlar ve resme ilgi duysunlar. Tezhip öğrensinler çünkü minyatürde de çok ince fırçalar var. O güzel fırçayı ve boyayı güzel kullanmak gerekiyor. Onları yapabiliyorsa minyatürü de zaten yaparlar.

Ord. Prof. Süheyl Ünver’in idaresindeki Tezhip ve Minyatür Atölyesi’nde çalışmalarına başlayan Özer’in, Molla Hüsrev, Molla Gürani ve Fatih Sultan Mehmet gibi tarihi şahsiyetler konu alan çalışmaları sergide ayrı bir yer tutuyor. Hayal dünyasının öneminden bahseden Sanatçı Ruhsar Özer, “Zamandan Zaman Yolculuk” hikâyesini şöyle açıklıyor; “Buradaki çalışmalar tabi hayal dünyamın yansımasını oluşturuyor. Big Bang teorilerini okumuştum. Patlamaları yapmak istedim. O patlamalarda da zamandan zamana yolculuk var. İşte o yolculukta, zamandan zamana mitolojisinde Hızır Aleyhisselam yolculuk yaparmış. Birşey olunca Hızır yetiş derler. O yere her an Hızır Aleyhisselam gelir. Mesela, sergide Cennet – Cehennem adını verdiğim bir tablo var. Huriler yok, insanlar kadın ve erkekler hep beraber gelmekteler ama makamları var. O makamı da nehirle ayırdım. Cennetin bekçisi Rıdvan meleğini özellikle yaptım. Cennet ve Cehennem arasında ters simetri var. Orada Rıdvan en başta yer alıyor. Cehennemde de Şeytan en altta o da onun başı çünkü ama o çivilenmiş çıkamıyor.”

19-02/13/ruhsar-ozer-minyatur-3.jpg

19 NİSAN'A KADAR ZİYARETE AÇIK 

Efsaneler, masallar, destanlar ve hikâyelerden farklı sahnelerin yer aldığı çalışmalar, 19 Nisan 2019’a kadar her gün saat 09.00 ile 20.00 arasında ziyaretçilere açık olacak.

Ruhsar Özer Kimdir?

İstanbul doğumlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji-Pedagoji Bölümü mezunu minyatür sanatçısı Ruhsar Özer, 1972’de Ord. Prof. Süheyl Ünver’in idaresindeki Tezhip ve Minyatür Atölyesi’nde çalışmalarına başlamış, tezhip ve minyatür alanında birçok eser üretmiştir. Sanatçı yurtiçi ve yurtdışında birçok kişisel ve karma sergi açmış, çeşitli festival ve bienallerde eserleri ile ülkemizi temsil etmiştir. Minyatür hakkında seminerler vererek bu sanatın dünyaya tanıtımına da katkı sağlamıştır. Uluslararası müze ve koleksiyonlarda da yer bulan Özer, 2010 İstanbul Kültür Başkenti Projesi kapsamında “İstanbul’un Ustaları” ve 2017 “Türkiye’nin Ustaları” arasında yer almaktadır.

19-02/13/ruhsar-ozer-minyatur-5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN