Mısır’daki darbenin filmini çektiler

Mısır’daki darbenin filmini çektiler

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan 2011’deki ayaklanmalar ‘Al-Hatk’ filminde anlatıldı. Yönetmen ve oyuncuları Mısır hapishanelerinde uzun süre kalan kişilerden oluşan yapım, ‘Son birkaç yılda neden pek çok Mısırlı Türkiye’ye sığındı?’ sorusunun yanıtını vermeye çalışıyor.

Ülkeyi 30 yıl yöneten Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmalarla 2011’de bir devrim gerçekleştiren Mısırlı muhaliflerin hikayesi ilk defa beyazperdeye taşınıyor. ‘Al-Hatk’ filmi Mısır’ın arka sokaklarındaki küçük ve sıradan hayatların büyük ve sarsıcı hikayesini, Mısır’da demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye karşı yapılan kanlı darbenin ardından gelişen dehşet ikliminde anlatıyor. Film, ‘Askeri darbelerin başarılı olması halinde halkların yaşadığı sosyal koşullar neler?’ ve ‘Son birkaç yıl içerisinde neden pek çok Mısırlı Türkiye’ye sığındı?’ sorularına yanıt arıyor. Oyuncuları Mısır hapishanelerinde uzun süre kalan kişilerden oluşan filmin senaryosu ve yönetmenliğinde Muhammed el-Bahravi’nin imzası var.  

Mısır’da darbecilerin hapishanelerinde siyasi tutuklu olarak üç yıl kaldığını, ardından geldiği Türkiye’de de yaklaşık bir buçuk yıldır yaşadığını aktaran el-Bahravi, sürecin en zor yanının Arap oyuncuların eksikliği olduğunu söyledi. El-Bahravi “Finansmanı nasıl sağlayacağımı bilmiyordum. Bir yandan finans ve uygun oyuncular bulmak için çaba sarf ederken diğer yandan senaryoyu yazarak paralel bir çalışma yürüttüm. Çok şükür Mısır, Suriye, Fas, Tunus ve Iraklı olmak üzere bay ve bayan elliden fazla oyuncu ekibi oluşturdum. Gerçekten olağanüstü gayret gösterdiler. Bir kısmının basit oyunculuk deneyimleri vardı ama çoğunluğu ilk kez oyunculuk tecrübesini yaşadı” diye konuştu. 

El-Bahravi “Al-Hakt”ın insani bir film olduğunun altını çizerek, “Türk halkı neden Türkiye’de olduğumuzu, neden buraya geldiğimizi ve neden burada ikamet ettiğimizi bilme hakkına sahiptir. Türk halkı muhteşem bir kültür ve medeniyete sahip büyük bir halk. Eşsiz bir birikim ve bilince sahipler. Özellikle gençlerin izlemesini çok istiyorum. Çünkü onlar darbe dönemlerini yaşamadılar. Askeri darbeler her ülkede aynıdır. Bu film askeri darbe dönemini öğrenmeleri için onlara bir kesit sunuyor ve askeri bir darbenin -maalesef- başarılı olduğu Mısır’ı anlatıyor. Türkiye bu durumu 80’li yıllarda yaşadı. Bu bağlamda film aslında Türkler ve Arapların buluşma noktasını anlatıyor.” değerlendirmesinde bulundu. İnsanın meselelerinin çok büyük olduğunu belirten El-Bahravi, 16 Temmuz’da İstanbul’da galası yapılacak filmin Arap halklarının tecrübesini diğer tecrübelerle birleştireceğini sözlerine ekledi. 

El-Bahravi, filmin ismi ‘Al-Hatk’ı şöyle açıkladı: “Al-Hatk’ bir insanın başka bir insana yapabileceği tecavüzün, zulmün en üst noktası. Türkçede bir karşılığı yok.” 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN