Noktalı virgülle biten bol çağrışımlı öyküler

Noktalı virgülle biten bol çağrışımlı öyküler

Noktayı koymamak için düşsel çağrışımlarla ilerleyen öyküler kaleme alan Batıkan Köse ‘Noktalı Virgülle Biten Bir Kitap’ta ilginç karakterlerin tuhaf hikâyelerini anlatıyor. “Türkçe sevdiğim dil oyunlarına oldukça elverişli” diyen Köse, Türkçeyi bizzat olay örgüsünün içine dahil etmiş.

İNCİ DÖNDAŞ

Nişanlısı hariç herkesi güldürebilen ama bir gün espri yapma lisansı iptal edilen, içindeki sıkıntısı eriyip de sakız olup bir kadının ayağına yapışan, intihar etmek isterken yakalanan ve bundan dolayı kefalet ücretini 79 ayda taksitle ödeyen, bahane bürosunda çalışan... Batıkan Köse, ‘Noktalı Virgülle Biten Bir Kitap’ta bu kahramanların olduğu daha pek çok öykü kaleme aldı. Kitaptaki cümlelerin çağrışımları yenilerinin kapısını açıyor; “Kusura bakmayın” diyene bakılacak onca şey varken hayatta kusura bakılıyor, klaketçi kız kaçan çorabının peşinden gidiyor, komedyen espri yaptığı için espri kaçakcılığından tutuklanıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sinema-TV Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Batıkan Köse, bugüne kadar anlatılanlardan farklı öyküleri farklı bir şekilde anlatıyor. Daha önce yine İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘Şahsi Düşler ve Onur Kırıcı Gerçekler’i kaleme alan Köse ile çağrışımları, noktalı virgülleri bol kullandığı yeni kitabını konuştuk.

Okura noktayla bitmeyen öykülerin kapısını açıyorsunuz. Nereden aklınıza geldi? 

Öyküsünü bitirmek isteyen ama elinde hiç noktası kalmamış bir yazar fikriyle başladım. Ortaya noktalama işaretlerinin imlaevlerinde satıldığı bir dünya çıktı. Sözcük türetme memurunun, bahane bulma bürosu çalışanının hayatı gibi farklı bir konuyu anlatmak için gereken farklı dili kurarak, farklı bir sonuca ulaştım. Anlatmak istediğim öyküler kendi sonlarını yarattı ve her öykü de bir diğerinin kapısını açtı. Çoğu öykümün başlangıçla sonlanması planlı ve bir o kadar da doğaldı.

Noktalı virgülün sizin için nasıl anlamları var?

Nokta bitişin, noktalı virgül ise kendi içinde son barındıran bir başlangıcın simgesi. ‘Noktalı Virgülle Biten Bir Öykü’ adlı hikayemde de kahramanım bunu vurguluyor. Öyküsünü bitirecek bir noktadan, ilhamdan yoksun aslında. Noktalı virgülün peşindeyken öyküsünün sonuna koyacak bir noktadan yoksun olduğunu göremiyor. Bitirmek istemiyor çünkü. Sonlardan kaçıyor. Ben de onlarla birlikte yazım aşamasında noktadan kaçınıyor, düşsel maceralarını çağrışımlarla sürdürüyorum. Noktalı virgül biraz da noktadan, bitişlerden kaçmaktır aslında. Sonlardan kaçıp noktalı virgüle, yeni bir başlangıca koşmaktır.

Bu kitaptaki öyküleri yazarken Türkçe, çağrışım açısından size ne kadar yardımcı oldu?

Olay örgüsünü söz oyunları ve çağrışımlarla kuruyorum. Türkçe sevdiğim dil oyunlarına oldukça elverişli. Fonetik çağrışımlardan, yanlış anlaşılmaya uygun sözcükler ve ‘Düşver Hanım’ gibi uydurma ad kullanımlarından çokça yararlanıyorum. Türkçeyi bizzat olay örgüsünün içine dahil ediyorum.

Öykülerin ve çağrışımların kurgusunu nasıl yaptınız?

Her öykü kendi içinde anlatmak istediği temaya göre farklı çağrışımlarla şekillenip sonuca ulaşıyor. Bu sonuç da öykünün başlangıcına göre tanıdık bir bölüm barındırıyor. Çoğu öyküm birkaç çağrışımın etrafında şekillenmiş ortak temaya sahip olaylardan oluşur. Bilinçli bir şekilde bu çağrışımları tekrara düşürmeden taze tutmaya çalışıyorum. Kurgu burada devreye girerek işin teknik kısmını oluşturuyor. Kahramanın istek ve arzularını, ailesini, engellerini işlemek öykü iskeleti için çok önemli. Çağrışımların yardımını alarak kurguyu okuyucu için taze tutuyorum.

Hikayeler için nelerden ilham alıyorsunuz?

Çizgi filmler, grafik romanlar ve sinemadan... Nişanlısı hariç herkesi güldürebilen bir komedyen, virgül parası dilenen şairlerden kaçan bir yazar bu konular hayattaki oyunların ve yaşadıklarımın abartılmasıyla ortaya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN