O düzenleme hayata geçiyor! Bu işlerde artık belgesi olmayan çalışamayacak

O düzenleme hayata geçiyor! Bu işlerde artık belgesi olmayan çalışamayacak

Meslek gruplarının birçoğunu yakından ilgilendiren düzenleme hayata geçiriliyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlemesi 1 Ocak'tan itibaren başlayacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni alamayanların 16 meslek grubunda çalışmasına izin verilmeyecek. İşte, Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni kapsayan o meslekler...

Birçok meslek grubunu yakından ilgilendiren mesleki yeterlilik belgesi düzenlemesi uygulaması başlıyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak belgeye sahip olmayanlar belirlenen meslek gruplarında çalışamayacak.

BU MESLEK GRUPLARINDA ÇALIŞMAK İÇİN BELGE ŞART!

Eğitim ile istihdamın arasındaki uyumun sağlanması için düğmeye basan Mesleki Yeterlilik Kurumu, nitelikli insan kaynaklarının oluşabilmesi amacıyla çalışanlara belge kazandırmak istiyor.

Faaliyetlerine başladığı 2006 yılından bu zamana dek 2 milyon 350.000 bini aşkın çalışanını mesleki yeterlilik belgesine kavuşturan Kurum, iş kazalarından dolayı tehlikeli ve çok tehlikeli olarak nitelendirilen mesleklere de belge şartı getiriyor.

BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞAMAYACAK!

Yeni düzenlemeyle kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatçı, mobilya döşemecisi, ayakkabı imalatçısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı üretim operatörü, boyama operatörü, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test görevlisi, raylı sistem araçları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem araçları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerine getirilen belge zorunluluğu 1 Ocak 2023 itibariyle yürürlükte olacak. Söz konusu mesleklerde yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak.

mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu

USTALAR İLE DİPLOMALI ÇALIŞANLARA BELGE ZORUNLULUĞU YOK!

Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ustalık belgesine sahip olanlar ve MEB'e bağlı mesleki ve teknik eğitim okulları ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okullarından mezun olarak diplomaları ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölümlerde çalışanlara belge şartı getirilmeyecek.

Belirtilen 16 meslek ile beraber mesleki yeterlilik belgesi şartı olan meslek sayıları 204'e çıkartılmış oldu.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN