Öldü ama yapay zekâ sayesinde cenazesine katıldı

Öldü ama yapay zekâ sayesinde cenazesine katıldı

İngiltere'de 87 yaşında yaşamını yitiren Marina Smith MBE isimli kadın kendi cenazesine katılarak dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Marina'nın önceden verdiği bilgilerle eğitilen yapay zekâ, cenaze törenine katılım gösterenlerin sordukları soruları yanıtladı.

Birleşik Krallık'ta yaşanan akıllara durgunluk veren olayda 87 yaşındaki Marina Smith MBE, ölmeden önce kendisine sorulabilecek soruların cevaplarına dair bilgiler verdi.

Bir hologram oluşturan yapay zekâ programını eğiten Marina, kendi cenaze törenine katılarak insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Marina Smith, Marina StoryFile isimli yapay zekâ destekli video platformu, "holografik konuşma video deneyimi" adı verilen teknolojiyle kendi cenazesine katıldı.

SORULARI YANITLADI

Haziran ayında düzenlenen cenaze töreninde katılımcılarla konuşan Marina, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

WebTekno'nun haberine göre yapay zekânın geliştirilmesinde doğrudan Marina’nın kendisi de rol oynadı.

Teknoloji henüz geliştirilme aşamasındayken Marina, bu yılın başında iki ay boyunca birkaç saatini bilgisayar karşısında hayatını anlatmakla geçirdi.

Marina’nın anlattığı ve önceden belirlenen sorulara verdiği cevaplar, yapay zekânın eğitilmesinde kullanıldı.

20 FARKLI KAMERAYLA KAYDEDİLDİ

Marina, bu cevapları verirken 20 farklı kamera ile kayıt altına alınıyordu. Ardından uzmanlar, videoyu işliyor, etiketliyor ve yapay zekânın eğitimine aktarıyordu.

Yapay zekâ, bu cevaplarla doğal bir dille cevap oluşturmayı ve bunu görüntü olarak da yansıtmayı öğreniyordu. Ortaya çıkan ürün en sonunda StoryFile platformuna yükleniyor ve kişi hayatını kaybettikten sonra yakınları tarafından kullanılabiliyor.

Sorulan soruya verilebilecek bir cevap bulamadığı takdirdeyse farklı bir soru sorulmasını istiyor.

ANNESİNİN ÇOCUKLUĞUNA DAİR BİLGİLERİ ÖĞRENDİ

Teknolojiyi geliştiren StoryFile’ın kurucusu ve aynı zamanda Marina’nın öz oğlu olan Dr. Stephen Smith, cenaze sırasında teknolojinin herkesi şaşırttığını belirtti.

Öyle ki Smith bile annesinin Hindistan’daki çocukluğu hakkında daha önce bilmediği detayları öğrendiğini belirtti.

StoryFile tarafından sunulan hizmette kullanıcılar, 250 bin ‘potansiyel soru’ kitaplığındaki 75 soruyu iki dakikalık videolu cevaplar halinde cevaplıyor. Hizmet, isteyenler için ulaşılması zor bir noktada da değil.

Zira hizmetten faydalanmak için sadece 40 İngiliz Sterlini (yaklaşık 860 TL) ücret isteniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN