Ormanda komşu komşunun köküne muhtaç

Ormanda komşu komşunun köküne muhtaç

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırmada orman ekosistemindeki canlı ağaçların hayatta kalmalarını sağlamak için kaynaklarını kökleri aracılığıyla cansız kütüklerle paylaşabileceği tespit edildi. Uzmanlara göre bu sistem ağaçların da insanlarda olduğu gibi toplu sosyal ağlar kurabildiğini gösteriyor.

Ormanda yürürken ve bir ağaç kütüğü gördüğünde, ölü bir organizmaya baktığını düşünebilirsin. Ancak araştırmacılar, ağaç kütüklerinin göründüğünden daha fazlası olduğunu ortaya koyan keşifler yaptı. Yeni Zelanda’dan araştırmacılar ağaç kütüklerinin ormandaki diğer ağaçlar sayesinde hala canlı olduklarını ortaya koydu. Ağaç kütükleri üzerine yerleştirdikleri monitörlerle burada gözlemlerde bulunan uzmanlar cansız görünen kütüklerin ormandaki diğer ağaçların köklerine girerek buradan beslendiklerini tespit etti. Hidrolik bağlanma adı verilen bu sistem sayesinde kütükler daha büyük kök sistemlerinden yararlanarak hayatta kalabiliyor. Uzmanlar bu olayı ağaçların bağlanılabirliğini topluluk bilinci geliştirme açısından inanılmaz bir fenomen olarak nitelendiriyor. Peter Wohlleben’in Ağaçların Saklı Yaşamı adlı kitabı da ağaçların gizli yaşamına ışık tutuyor. Wohlleben kitapta ağaçların insan aileleri gibi ormanlarda sosyal ağlar oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Bu şekilde düşünüldüğünde ev sahibi ağacın kütük için kaynaklarını paylaşması çok da şaşırtıcı gelmiyor.

Yeni Zelanda’daki çalışmada ayrıca ev sahibi ağacın kaynaklarını paylaşırken korumacı davrandığını da tespit etti. Ağacın yapraklarına su ulaştırdığı gündüz saatleri içinde kütük için paylaşılan kaynaklar az olsa da gece saatlerinde ağaç kendi içinde buharlaşmayı en aza indirerek enerji paylaşımını kolaylaştırıyor. Aynı şey, ev sahibi ağacın buharlaşmadığı ya da az olduğu yağmurlu ve bulutlu günlerde de geçerli. Uzmanlar toplumumuzun ihtiyaç  duyduğu zamanlarda birbirimize yardım etmek için bir araya geliyorsak ağaçların da aynı şekilde birbirleriyle yardımlaşacağını söylüyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN