Orta dünya yasta

Orta dünya yasta

Kitabı ve filmi hem okuyucu hem izleyici rekorları kıran Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı JRR Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien 95 yaşında vefat etti. Oxford Üniversitesi’nde profesörlük yapan Christopher Tolkien, babasının tuttuğu Orta Dünya notlarını ve karmaşık karakterlerini düzenleyerek kitaplaştıran isimdi. Tolkien ayrıca babasının kendisine çocukken anlattığı hikayelerden oluşturduğu kitabındaki Orta Dünya haritalarının da çizeriydi.

SALİHA SULTAN

Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı JRR Tolkien’in oğlu, yazar ve   Oxford Üniversitesi profesörü Christopher Tolkien dün 95 yaşında vefat etti. Oğul Tolkien’in ölümü Twitter’da yer alan ‘Tolkien Topluluğu’ hesabından paylaşıldı. Christopher Tolkien yazarın üçüncü ve en küçük oğluydu ve hayatını 1973’te vefat eden babasının ardında bıraktığı notları toplamaya, kitaplaştırmaya adamıştı. Babası Tolkien’in yarattığı Orta Dünya mitolojisinin karakterleri hobbitlerin, elflerin ve orkların karmaşık dünyasını ardında kalan notlardan derleyen oğul Tolkien, babasının bütün eserlerinin temel kurgusu olan ‘Silmarillion’ ve Kadim Günler’in Üç Büyük Öyküsü’nün ikinci öyküsü ‘Beren And Luthien’ de dahil olmak üzere birçok çalışmasının editörlüğünü yaptı, eksiklerini tamamladı.  

20-01/17/2-1579291527.jpg
JRR Tolkien’in ‘Yüzüklerin Efendisi’ kitapları Peter Jackson yönetmenliğinde filme çekildi. Christopher Tolkien ilk önce filmin kitabı mahvettiğini söylese de daha sonra yönetmenle anlaştı

Yüzüklerin Efendisi kitaplarında yer alan Orta Dünya efsanesini detaylandıran birçok haritayı yeniden çizen Christopher Tolkien,  Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson’ın ‘Yüzüklerin Efendisi’ filmini ise 2012 yılında Le Monde’a verdiği röportajda “Kitabı 15-25 yaş arası gençler için bir aksiyon filmine çevirerek mahvettiler” diyerek eleştirmişti. Christopher Tolkien’ın ölüm haberi üzerine dünya çapında birçok üyesi bulunan Tolkien Derneği de bir açıklama yaptı. Dernek başkanı Shaun Gunner, “Dernek olarak Christopher Tolkien’in ölümünün üzüntüsünü paylaşıyor ve Baillie, Simon, Adam, Rachel ve tüm Tolkien ailesine bu zor zamanda baş sağlığı diliyoruz” dedi. Christopher’ın babasının çalışmalarına olan bağlılığının düzinelerce metnin yayımlanmasına neden olduğunu ifade eden Gunner, “Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan Christopher’a sonsuza dek minnettar olacaktır” diyerek çalışmalarının anlamının önemine değindi. 

20-01/17/1-1579291500.jpg
Christopher Tolkien

ORTA DÜNYA’NIN BİLGİNİ

1954-55’te yayımlanan Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı John Ronald Reuel Tolkien’ satışı 200 milyon aşan ve 60 dile çevrilen eserleriyle dünyanın en çok okunan yazarlarından biri oldu. Oğlu Christopher Tolkien, altı-yedi yaşlarından itibaren babasının yazdığı hikayeleri dinleyerek büyüdü.  “Ne kadar garip görünse de ben onun yarattığı dünyada yetiştim. Benim için Silmarillion’un şehirleri Babil’den daha gerçektir” diye anlatan Christopher Tolkien, hayatını babasının kurduğu ve kendisine anlattığı hikayelere adadı. Çocukken babasının bir katip tutacak parası olmadığı için onun taslaklarını daktiloya kendisinin geçirdiğini, haritaları çizdiğini söyleyen Christopher Tolkien aynı zamanda babasının mal varlığının resmi vârisi ve yayınlanmamış eserlerinin yayıncısıydı. Babasının ardında kalan 70 kutuluk el yazmalarını temize çeken, kitaplar yayımlayan, zengin olduğu kadar karmaşık da olan Orta Dünya mitolojisinin bütün detaylarını ortaya çıkararak Tolkien hayranları için hazine değerinde kitaplar yayımlayan oğul Tolkien’in yaptığı çalışmalar olmasaydı belki de babası Tolkien’in eserleri bugün bukadar okunmayacak, bilinmeyecek, dünyanın birçok ülkesinde Orta Dünya’nın milyonlarca üyesi bulunmayacaktı. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN