Otizm nedir? Otizm nasıl tedavi edilir? Otizm belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

Otizm nedir? Otizm nasıl tedavi edilir? Otizm belirtileri nelerdir? 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü hakkında merak edilenler ve otizm hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde. Otizm nedir? Otizm belirtileri ve otizm tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz. Günümüzde her 110 çocuktan birini etkilediği bilinen ve pek çok ailenin hayatının altüst olmasına yol açan otizmin tek bir nedeni yoktur. Pek çok nedeni olduğu artık bilinmektedir. İşte Otizm hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar.

Genellikle üç yaşından önce başlıyor ve ömür boyu sürüyor. Sosyal etkileşim ve iletişim sorunları yaşatan otizm, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. 2 Nisan Otizm farkındalık günüdür. Bizde sizler için bu özel günde otizm hakkında merak ettiğiniz detayları haberimizde derledik.

OTİZM NEDİR?

Otizm, üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, sosyal etkileşime ve iletişime zarar veren, sınırlı ve tekrarlanan davranışlara yol açan beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Bu belirtiler otizmi, Asperger sendromu gibi daha hafif seyreden otistik spektrum bozukluğundan (OSB) ayırır. Otizm kalıtımsal kökenlidir ancak kalıtsallığı oldukça karmaşıktır ve OSB’nin kökeninin çoklu gen etkileşimlerinden mi yoksa ender görülen mutasyonlardan mı kaynaklandığı çok açık değildir.

OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Otizm vakalarının sayısı 1980’lerden beri oldukça fazla oranda artmıştır. Bunun nedeni kısmen tanı koyma yöntemlerindeki değişikliklerdir; gerçek prevalansın artıp artmadığı anlaşılamamıştır.

* Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,

* İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,

* Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,

* Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,

* Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,

* Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,

* Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,

* Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,

* Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,

* Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,

* Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,

* Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,

otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.

OTİZMİN SEBEPLERİ

Otizmin nedeni henüz tam olarak tespit edilememiştir. Otizmin tek bir nedeni yoktur. Pek çok nedeni olduğu artık bilinmektedir. Otistik bireylerde beyin hücreleri farklı çalışmaktadır. Hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik yada fazlalık olduğu düşünülmektedir. Bazı genetik hastalıklar otizme yol açar. Genetiğin otizmin nedenleri arasında önemli bir yeri vardır. Kardeş ve ikiz çalışmaları bunu doğrulamaktadır. Otistik bir çocuğun kardeşinde otizm görülme riski genel popülasyona göre 50-100 kat daha fazladır.

OTİZM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Otizmin tedavisi, önce ailede başlıyor. Daha doğrusu ailenin durumu kabullenmesinde… Çünkü bazen aileler çocuklarına otistik teşhisi koyan uzmanları suçlayabiliyor, tedavi ve eğitimden kaçabiliyorlar. Çocuklarını toplumdan soyutlamamaları ve ondan utanmamaları da çocuğun gelişimi açısından önemli.

Özel eğitim programlarında; göz teması kurabilme, yerinde oturabilme ve komut alabilme davranışları geliştiriliyor.

Aşırı hareketliliği olan, sinirlendiği zaman kendine ve karşısındakine zarar veren, tekrarlayıcı hareketleri yüzünden yaşamını devam ettirmekte zorlanan, yerinde duramayan, komut alamayan çocuklara ilaç tedavisi uygulanıyor.

İletişim kurma, oyun oynama, duyguları anlama, duyguları ifade etme, ten teması kurma gibi sosyal içerikli davranışları edinmesi sağlanıyor.

Bugün 2 Nisan Otizm farkındalık günü. Otizm hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde. Otizm nedir? Otizim belirtileri ve otizim tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgiye haberimizden ulaşabilirsiniz. Günümüzde her 110 çocuktan birini etkilediği bilinen ve pek çok ailenin hayatının altüst olmasına yol açan otizmin tek bir nedeni yoktur. Pek çok nedeni olduğu artık bilinmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN