Ozon deliği 20 yıl içinde kapanıyor

Ozon deliği 20 yıl içinde kapanıyor

30 yıl önce imza atılan anlaşma, meyvesini vermeye başladı. Küresel çevre kirliliğinin en şöhretli negatif sonuçlarından biri olan ozon deliği artan çevre bilinciyle birlikte kapanıyor.

KARAR/ALMANYA

Kuzey yarımkürede bulunan ozon deliği önümüzdeki 20 yıl içinde kapanacak. Dünya Meteoroloji Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre kuzeye kıyasla daha büyük olan Güney yarımküredeki ozon deliğinin ise bu yüzyılın ortalarında tamamen kapanması bekleniyor. Atmosferin en üst tabakasında bulunan ozon düzlemi, yeryüzündeki canlıları güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı koruyor. Kutuplardaki ozon tabakasının incelemesi 2060’lı yıllara kadar sürecek. Ancak incelme 2000’den beri her 10 senede yüzde 1 ile 3 arasında değişen oranlarda azalıyor. Bu, 1989 yılında hayata geçirilen Montreal Protokolü’ne dayanıyor. Bu anlaşmayla sanayi ülkeleri ozon tabakasının delinmesine neden olan FCKW gazlarının kullanımını sonlandırmayı kabul etti. Anlaşma dünya üzerinde bugüne kadar yapılan en başarılı çevre anlaşması olarak görülüyor. Anlaşmanın üzerinden 30 yıl geçtikten sonra pozitif sonuçları alınmaya başladı. 

Birleşmiş Milletler çevre daireleri toplantısında FCKW gazlarına alternatif olarak üretilen soğutma, izolasyon gazlarının başka problemler ortaya çıkardığı belirtildi. Özellikle hidroflorokarbonlar (FKW) gerçi ozon tabakasına zarar vermiyor ama sera gazı olarak küresel ısınmaya neden oluyor. Bunların zararlarının da ortadan kaldırılması için Montreal Protokolü’ne ilaveler yapılması planlanıyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN