Panama belgelerinde Nazi yağması

Panama belgelerinde Nazi yağması

Dünyayı sarsan Panama belgelerinde, Nazilerin Fransa’dan çaldığı, daha sonra New York’ta ortaya çıkan bir tablonun sahibi tarafından geri alınmasının, Mossack Fonseca şirketi tarafından engellendiği ortaya çıktı.

Panama belgelerinden her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. 40 yıllık arşivinde bulunan 11 milyondan fazla belgenin basına sızmasıyla dünya gündemine oturan Mossack Fonseca şirketinin, Nazilerin yağmaladığı sanat eserlerine ilişkin bir davada parmağı olduğu belirtildi.

İkinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü 1940 yılında Nazi Almanyası tarafından Fransa’nın işgal edilmesinin ardından yapılan sanat eseri yağmalarında İtalyan Ressam Amadeo Modigliani’nin “Sandalyede oturan bastonlu adam” tablosu da Nazilerin eline geçmişti. Tablonun bulunduğu galerinin Yahudi sahibi Oscar Stettiner Nazilerin şehre girmesinden önce kaçmıştı. Tablo, 2008’de New York’taki kentindeki Sotheby’s Galerisi’nde ortaya çıktı.

‘TABLO BİZİM DEĞİL’

Bunun ardından Stettiner’in torunu Philippe Maestracci, tabloyu geri almak için yasal mücadeleye başladı. Sotheby’s galerisi ise tablonun kendisine değil, Panama merkezli Art Center şirketine ait olduğunu iddia etti. Bu şirket ise, galerinin Mossack Fonseca üzerinden kurduğu offshore şirketiydi.

16-04/09/untitled-22.jpg

‘OFFSHORE SANAT MAFYASI’

Panama belgeleriyle, Modigliani tablosunu elinde bulunduran Sotheby’s galerisinin sahipleri David ve Ezra Nahmad kardeşlerin, sahip oldukları kaçak eserlerle milyonlarca dolar kazandıkları bir ‘sanat hanedanı’ kurduğu da ortaya çıktı. Dünyanın en prestijli sanat galerilerinden birini işleten ailenin suçları tarihi eser kaçakçılığıyla da sınırlı değil. David Nahmad’ın oğlu Helly’nin, 2014 yılında yasadışı kumar oynatmaktan hapse atıldığı öğrenildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN