Rabia Naz kimdir? Rabia Naz Vatan olayı nedir? Önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

Rabia Naz kimdir? Rabia Naz Vatan olayı nedir? Önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018 tarihinde evinin önünde ölü bulunan Rabia Naz Vatan olayı, hâlâ çözülemedi. Bunun için çeşitli eylemler, başvurular, girişimler yapılsa da, bir kesim tarafından engellendiği iddiası da gündemde yer aldı. Son olarak HDP’li vekilin Meclis’te Rabia Naz Vatan olayı için araştırma önergesi verdiği ve bu önergenin AK Parti ve MHP milletvekilleri tarafından kabul edilmediği haberi geldi. Peki Rabia Naz Vatan kimdir, kim öldürdü, neden öldü? İşte Rabia Naz Vatan olayına dair aradıklarınız…

Türkiye’nin 1 yılı aşkın süredir konuştuğu ve çözülemeyen Rabia Naz Vatan olayı ile ilgili son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Babasının iddiasına göre, trafik kazası kurbanı olan ve çarpan kişinin önce yüzündeki kanları temizleyip evinin önünde yüksekten düşmüş süsü verdi. Rabia Naz Vatan ile ilgili HDP’nin verdiği araştırma önergesi, MHP ve AK Parti oylarıyla reddedildi. Ardından AK Parti’den Rabia Naz Vatan’ın ölümünün aydınlatılması için araştırma önergesi verileceği açıklandı. İşte Rabia Naz Vatan olayına dair aradıklarınız…

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ AK PARTİ VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

HDP'nin TBMM'de 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünün araştırılması için verdiği araştırma önergesi AK Parti ile MHP oylarıyla reddedildi. Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından verilen araştırma önergesinde kızının ölümünün aydınlatılması için çabalayan baba Şaban Vatan'ın bu zamanda gözaltına alınmasının Rabia Naz'ın ölümünün siyasi erk sahipleri tarafından karartıldığı iddialarını da beraberinde getirmişti. HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Rabia Naz Vatan'ın ölümünün bir kaza ise ortaya çıkmasını, cinayet ise de ortaya çıkıp sorumluların korunmamasını istedi. Daha evvel de farklı dönemlerinde siyasetçilerin, güç ve mevki sahibi kişilerin ve yakınlarının karıştığı trafik kazalarının ve cinayetlerin üzerinin örtüldüğüne ilişkin kuvvetli iddialar olduğunu anımsatan Kurtulan, 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünün etkin bir biçimde soruşturulmaması, adalete karşı güvensizliği pekiştirdiğini savundu. Kurtulan, yaşam hakkı ve etkin soruşturma yükümlüğü ulusal ve uluslararası pek çok kanun ve sözleşme dâhilinde hazırlanmış ve muhafaza altına alındığını aktararak, yaşam hakkının öneminden hareketle bu hakka yönelik yapılan ihlallerin devletin yetkili makamlarınca demokratik usullere uygun olarak etkili bir biçimde soruşturulması gerektiğini anlattı. Çünkü bir hukuk devletinde ve demokratik bir toplumda kişilerin yaşam haklarının muhafaza edildiğinden emin olarak güven içerisinde yaşamalarının önemine değinen Kurtulan, Rabia Naz'ın ölümü ile ilgili sürdürülen soruşturmada belirtilen ihlallerin siyasi güç sahibi kişiler tarafından yapıldığı ve olayı karartma amacı taşıdığı iddiaları olduğunu söyledi. Daha evvel de siyasi güç ve mevki sahibi kişilerin ve yakınlarının karıştığı suçların üzerinin örtülmesi kamuoyunun adalete olan inancını derinden yaraladığını vurgulayan Kurtulan, bu sebeple, Türkiye'de Rabia Naz olayı ve çocuk ölümleri başta olmak üzere şüpheli ölümlerde etkin soruşturma yükümlülüğüne ilişkin ihlallerin, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki usulsüzlük ve cezasızlığın sebeplerini araştırılması ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasının büyük önem taşıdığını açıkladı. Ancak bu önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

MAĞDURUN YA DA ŞÜPHELİNİN SIFATINA BAKILMAZ

Gelen bu haberin ardından TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve AK Parti Giresun Milletvekili Öztürk, Giresun'un Eynesil ilçesinde bir seneyi aşkın süredir şüpheli bir biçimde hayatını kaybeden 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümünü Meclis Genel Kurulu'nda gündeme getirdi. Rabia Naz Vatan’ın ölümüyle ilgili Meclis Araştırması istediklerini söyleyen Öztürk, Eynesil'de Rabia Naz'ın şüpheli ölümü olayıyla ilgili her şeyin aydınlatılmasını en çok Giresunlular ve Giresun Milletvekilleri olarak kendilerinin istediğini söyledi. Yargının görevinin, maddi gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Öztürk, bunu yaparken mağdurun veya şüphelinin sıfatına makamına bakılmayacağını, kim olursa olsun sonuna dek gidilmesi bu olayın sonuna dek araştırılması en büyük arzuları olduğunu kaydetti.

19-06/14/rabia-naz-kimdir-rabia-naz-vatan-olayi-nedir-onerge-ak-parti-ve-mhp-oylariyla-reddedildijpgg.jpg

RABİA NAZ OLAYI NEDİR?

13 Nisan 2019 yılında Giresun’un Eynesil ilçesinde yaşayan Rabia Naz Vatan, evinin yolunu tutar. Annesi ile babası evde yoktur. Babanın iddiasına göre Rabia Naz Vatan’a ilçedeki nüfuslu birinin yeğeni aracıyla çarpar. Şoka giren genç, götürdüğü bir ağırda Rabia Naz’ın üzerindeki kanları temizler. Daha sonra evinin önüne getirerek yüksek bir yerden atar ve Rabia Naz’ın yüksek bir yerden düşerek öldüğü süsünü verir.

TÜM GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN