Ramazan bayramında yapılacak ibadetler neler? Bayram günü okunacak dualar ve yapılacak ibadetler

Ramazan bayramında yapılacak ibadetler neler? Bayram günü okunacak dualar ve yapılacak ibadetler

Ramazan bayramında yapılacak ibadetler neler? Arefe günü okunacak dua ve yapılacak ibadetleri sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. Mübarek Ramazan ayı bayram ile birlikte sona erecek. Peki Ramazan bayramı ve Arefe günü yapılacak ibadetler neler? Hangi duaları okunmalı? İşte bayramda yapılması tavsiye edilen ibadetler hakkında bilgiler.

Ramazan bayramında yapılacak ibadetler neler? Arefe günü okunacak dualar ve yapılacak ibadetler hangileri? 12 ayın Sultanı Ramazan'ı geride bırakmaya hazırlanıyoruz. 14 Haziran Perşembe günü Ramazan bayramı Arefesi kutlanacak. Peki bayram arefesinde hangi duaları okunmalı, hangi ibadetler yapılmalı? İşte Ramazan bayramında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar hakkındaki tüm detaylar.

RAMAZAN BAYRAMI VE AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER, OKUNACAK DUALAR

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. Diyanet İşlerinden edinilen bilgiye göre, Peygamber efendimiz Arefe Günü için şu duayı okumayı uygun görmüştür.

“Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”

Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:

“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”

AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR

Arefe günü içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.

İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”

İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:

“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”

Arefe gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arefe gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’

Arefe bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere

‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’ İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.

Resulullah (s.a.v) Arefe günü şu duayı okurdu:

‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’ Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır. Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur.

AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ

Arefe günü bu duaları ve zikirleri çokça okumalıyız.

1. Bismillahirrahmanirrahim.Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey'in kadir.

3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk'adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.

4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr.

Ayrıca Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle, buyurmuştur:

“Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”

Duaların en faziletlisi Arefe günü yapılandır. Benim ve benden önceki Peygamberlerin buyurdukları en hayırlı dua şudur:

La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir.
Rivayet edildi ki: Arefe günü aşağıda zikredilen sure ve duaları 100 kere okursa, Allahü Teala meleklerine şöyle buyurur’ Ey meleklerim kulum beni zikretti, İhlas’ı Şerif okudu. Ondan sonra da Peygamberime salavatı şerife getirdi. Ben bu kuluma ne iyilik yapsam azdır. Hatta bu kulum hacları kabul olunmayanlar için ‘Ya Rabbi Hacları kabul buyur’dese onu da kabul ederim’’

La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül mak’adel mukarrabe ındeke yevmel kıyameh.’
Resulullah (s.a.v)şöyle buyurdu: İhlas suresini kim Arefe günü akşamı 1000 defa okursa Allahü Teala ona istediğini verir.

Buna gücü yetmezse 100 kere okumalıdır.

100 kere Arefe günü duası okunur

Sübhanellezi fissemai arşüh. Sübhanellezi fil arzi mevtıüh. Sübhanellezi fil bahri sebilüh. Sübhanellezi finnari sültanüh. Sübhanellezi fil cenneti rahmetüh. Sübhanellezi filkuburi kazaüh. Sübhanellezi rafea’s semae. Sübhanellezi veza’al erza. Sübhanellezi la melce minhü illa ileyh

Bu dua Arefe gecesi 1000 defa okunur.

Rivayet edildi ki ‘Her kim Arefe gecesi 1000 defa okursa Allah o kimsenin her ne muradı varsa verir’
Hızır (Aleyhisselam) ile İlyas(Aleyhisselam) her sene Arafat’ta bir araya gelirler. Her biri diğerinin saçlarını tıraş edip şu zikri okuyarak birbirinden ayrılırlar:

Bismillahi ma şaellahü la yesukül hayra illallah.

Bismillahi ma şaellahü la yekşifüssue illallah.

Bismillahi ma şaellahü ma biküm minnı’metin feminallah.

Bismillahi ma şaellahü la havle ve la kuvvete illa billah.

Kim bunu Arefe günü 100 defa okursa Allahü Teala o kimseye şöyle nida eder:

‘’Kulum sen beni razı ettin. Ben de senden razı oldum, Benden dile. İzzet ve celalim hakkı için dilediğini kabul ederim.’’

BAYRAM DUASI

اعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
رَبِِّ الْعَالَم۪ينَ ﴿﴾ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّق۪ينَ ﴿﴾ وَلََ عُدْوَانَ إِلََّ عَلَي الظَّالِم۪ينَ ﴿﴾
هَّ ألَْحَمْدُ لِِلَ وَالصَّه لٰة وَالسَّ ه لٰمُ هُمَّ رَبَّنَا يَا رَبَّنَا
هَّ عَهلى رَسُولِنَا مُحَمَّدٍ وَ ه ألِه۪ وَصَحْبِه۪۪ٓ أجَْمَع۪ينَ ﴿﴾ ألَل
تَقَبَّلْ مِنَّا إِنَّكَ أنَْتَ السَّم۪يعُ الْعَل۪يمُ ﴿﴾

Ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kâinatı kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah'ım
Şu mübarek Bayram sabahında huzuruna geldik. Lâyıkı veçhile kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilinci içindeyiz. Bizi huzuruna kabul buyur, dua ve niyazlarımızı kabul eyle Allah'ım!

Ya Rabbi!

Kıldığımız namazları, “Kurban Bayramı günlerinde senin katında en sevimli amelimiz olan kurbanlarımızı”, okuduğumuz Kur'anları, indirdiğimiz hatm-i şerifleri, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va'z-u nasihatleri, hasılı bütün ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu Bayram günü hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah'ım!

Bu mübarek bayram sabahında, yürekten itiraflarımız ve samimi tövbelerimizle sonsuz rahmet ve mağfiretine iltica ediyoruz. Bizi gönüllere şifa, dertlere deva, huzur ve barış kaynağı olan Kur'an'la buluştur Allah'ım!

Bize bahşeylediğin en büyük sermaye olan ömrümüzü rızana uygun geçirmeyi nasip eyle Allah'ım! Bizleri Sana layık bir kul, Habibine layık bir ümmet eyle.

Onları cennetinle ve cemalinle müşerref eyle! Ailelerine sabır ve metanet ihsan eyle! Dinimizin, devletimizin, milletimizin bekasını sarsacak her türlü dâhili ve harici belalardan, sıkıntılardan, musibetlerden, kederlerden ve terörden bizleri muhafaza eyle!

18-06/12/19763180072_35a03046b6_b.jpg

Ya Rabbi!

Aziz milletimizi ağır imtihanlardan muhafaza eyle! Fitne ateşiyle bizi tutuşturmak isteyenlere karşı yekvücut olmayı, tek bilek olmayı milletçe hepimize nasip eyle Allah'ım!
Bütün acılara rağmen milletimizin hiçbir ferdini haktan, hukuktan, adaletten, merhametten bir an olsun ayırma! Sana inanan bu aziz milletten yardım ve inayetini, kuvvet ve rahmetini esirgeme

Allah'ım!

Bizleri bütün mazlumların, mağdurların umut bağladığı ülkemize ve tarih boyunca canlarını veren bütün şehitlerimizin uğruna canlarını verdikleri yüce değerlere sahip çıkanlardan eyle Allahım!

Ya Rabbi!

Bizlere anne-babalarımıza hayırlı evlatlar olmayı nasip eyle! Hayatımızı paylaştığımız eşlerimize, göz bebeğimiz olan yavrularımıza karşı görevlerimizi bihakkın yapabilmeyi ihsan eyle Allah'ım! Onlara sevgi, rahmet, merhamet, şefkat, muhabbet ve ülfetle muamele etmeyi nasip eyle Allah'ım!

Ailelerimize dirlik, düzenlik ve huzur ihsan eyle Allah'ım! Evlatlarımızı ailelerine, vatanına, milletine hayırlı eyle. Çocuklarımızın kalplerini iman ve Kur'an nuru ile tenvir eyle Allah'ım!
Bu mübarek Bayram hürmetine hasta kullarına acil şifalar, borçlu kullarına edalar, dertli kullarına devalar ihsan eyle Allah'ım!

Ya Rabbi!

Şu mübarek Bayram hürmetine; ortak evimiz ve imtihan yurdu olan dünyamızı savaşlarla, işgallerle, katliamlarla, açlıklarla, inleyen bir enkaz olmaktan kurtar! Varlık alemine ibret nazarıyla bakabilmeyi bizlere nasip eyle!

Yeryüzü ve tüm mahlukat bize emanet, biz de birbirimize emanetiz. Mazlumlara, gariplere, yetimlere, kimsesizlere sahip çıkmayı; çocukların, kadınların, gençlerin, yaşlıların hasılı bütün mahlukatın hak ve hukukunu korumayı bizlere nasip eyle Allah'ım!

Kırık kalpleri onarmayı; yaralı gönülleri imar etmeyi; haset, kin ve nefretten uzak durmayı; aramızda sevgi, merhamet ve kardeşlik köprüleri kurmayı lutfeyle Allah'ım!

Ya Rabbi!

Bizleri, günahta ve düşmanlıkta değil; iyilikte ve takvada yardımlaşanlardan eyle! Hak ve hakikatin yolunda olanlardan eyle Allah'ım!

Bizleri, birbirine kin güdenlerden, nefret duyanlardan, buğzedenlerden; fitne çıkaranlardan, gıybet ve iftiraya bulaşanlardan, kul hakkına girenlerden eyleme Allah'ım!
Bizleri, kendisi için istediğini mümin kardeşi için de isteyenlerden, işlerini adalet, hakkaniyet, merhamet ve şefkatle icra edenlerden eyle Allah'ım!

Ya Rabbi!

Şu mübarek bayram sabahında günahkâr beden ve gönüllerimizi istiğfar ile arıtmak istiyoruz. Sen nasip eyle Allah'ım! İmanımızı ve ahdimizi tazelemek muradımız. Sen bahşeyle Allah'ım! Kırdığımız kalpleri onarmak, paraladığımız onurları tamir etmek, ihlal ettiğimiz hak sahipleriyle helalleşmektir borcumuz. Sen lufteyle Allah'ım!

Allah'ım!

“Rabbimiz! Yalnız Sana güvenip dayandık, Sana yöneldik ve sonunda da Senin huzuruna varacağız.” diye sana yakaran Hz. İbrahim peygamberin lisanıyla yalvarıyoruz. Huzuruna tertemiz yüzle, hesabını verebileceğimiz salih amellerle varmayı bizlere nasip eyle Allah'ım!

Rabbimiz!

Peygamberimizin (s.a.s) dilinden hiç düşürmediği dua ile Sana yalvarıyoruz. “Allahümme inneke afüvvün, kerimün, tühıbbül afve fa'fu anna”. “Allah'ım! Sen affedicisin. Sen Kerim'sin. Affetmeyi seversin. Bizleri affeyle Allah'ım!”

Allah'ım! Bütün peygamberlerin yaptığı dua ile Sana yöneliyoruz. “Rabbena atina fi'd-dünya haseneh, ve fi'l-ahirati haseneh, ve kına azabe'n-nar.” “Rabbimiz! Bize dünyada güzellikler ihsan eyle, Ahiret'te de güzellikler ihsan eyle. Bizi cehennem azabından muhafaza eyle.”

Yâ Rabbe'l-Âlemîn,

Bizleri zikrinde, şükründe, hüsn-i ibadetinde daim eyle. Bedenlerimize sıhhat ve afiyetler ihsan eyle.
Ümmet-i Muhammed'e güzel hizmette bizlere güç ve kuvvet ihsan eyle. Vefatımız geldiği zaman da dilimiz zikrinle meşgulken, alnımız secdede iken, Senin sevdiğin ve razı olduğun bir hal üzereyken ruhumuzu kabzeyle Allah'ım. Ecel şerbetini içeceğimiz son nefesimizde, Kelime-i şahadet ki buyurun,

اشهد ان لَاله الَالله واشهد ان محمدا عبده ورسوله

diyerek, ruhumuzu teslim edebilmeyi, imanlı ve selim bir kalp ile huzuruna çıkmayı cümlemize nasip eyle Allah'ım. Bizleri cennetinle, cemalinle müşerref eyle Allah'ım. Dualarımızı kabul eyle Allah'ım.

آمين و سلٰم علي المرسلين و الحمد لله رب العالمين

RAMAZAN BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan Bayramı için geriye doğru saydığımız şu saatlerde pek çok kişi Ramazan Bayramı nedir? sorusunu soruyor. İlk bakışta Ramazan Bayramı, Üç Aylar'ın sonuncusu olan ve ayların en kıymetlisi olarak anılan Ramazan Ayı'nın sonunda kutlanan Bayram'dır. Üç Aylar'ın da bitişini ifade eden Ramazan Bayramı, Şevval Ayı'nın girmesi ile başlar ve ilk 3 günü boyunca devam eder. Ramazan Bayramı'nın Arapça'daki adı Fitre veya Fitr Bayramı'dır ( 'id el-fitr ). Anlamı Müslümanlarca verilen Fitre veya Fitr Sadakası'nın verileceği günlerden gelmektedir.

Ramazan Bayramı Şevval Ayı'nda başlar ve oruç tutulmaması gereken bir 3 günlük süre başlar. Ayrıca Müslüman ülkelerde 3 günlük bir Resmi Tatil'in de başlangıcını ifade eder.

Ramazan Bayramı, herşeyden önce 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı'nın ve Farz olan Oruç ibadeti'nin sona ermesi nedeniyle Müslüman ülkelerde çok büyük öneme sahiptir. Keza Fitre Sadakası'nın verilmesi gereken Ramazan Bayramı Sabahı nedeniyle Müslüman İhtiyaç Sahipleri açısından bir başka sevinç taşımaktadır. Bayramlar ülkemizde Mü'minler arası kardeşlik bağının güçlendiği zaman dilimidir. Bu zaman dilimi boyunca yardımlaşma, eş,dost,komşu ve akraba ziyaretleri, yaşlı ziyaretleri artar. Aynı zamanda pek çok insan bu günlere özel olarak giyinip kuşanmaktadır. Yine kültürümüzde çocuklar bayram sabahları büyüklerin ellerini öper ve harçlık alırlar.

RAMAZAN BAYRAMINDA NELER YAPMALIYIZ?

Ramazan Bayramı'nda yapılacaklar pek tabi ki kişiden kişiye değişmektedir. Dinlenmek isteyenler bu günleri tatilde geçirse de, evlerinde olanlar da Bayram'ı kendi içlerinde idrak etmektedirler. Ramazan Bayramı Sabahı Bayram Namazı kılmak pek tabi ki önemli bir ibadet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bayram Namazı, Bayramların en özlenen yanlarından biridir.

Ramazan Bayramı'nda erken kalkmak, güzel kokular sürmek, güzel giyinmek ve misvak ile dişleri temizlemek, keza gusletmek, Bayramı en güzel değerlendirme şekillerindendir. Bir Müslüman temizliğine ve giyimine özen göstermelidir. Eş, Dost, Akraba ve Komşu ziyaretleri yapmak. Mü'minler arasında kardeşlik bağını güçlendirmek de Bayram'ın güzel yanlarındandır.Yaşlıları ziyaret etmek ve onların elini öpmek de bayramın önemli yanlarındandır. Ayrıca Mü'minler arası sohbeler düzenlemek de Bayram'ı dolu geçirme yöntemlerindendir. Küs olan Müslümanların barışması veya barıştırmaya vesile olunması da Bayram'ı güzel geçirme yöntemlerindendir.Vakit Namazları kaçırmamak, isteğe bağlı nafile namazlar kılmak ve Kur'an-ı Kerim okumak da tavsiye olunur. 

RAMAZAN BAYRAMI MESAJLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN