Reflü hastasıyız çünkü yanlış besleniyoruz

Reflü hastasıyız çünkü yanlış besleniyoruz

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Türkiye’de her dört kişiden birinin reflü olduğunu belirtip uyardı: Hastalığı obezite tetikliyor. Korunmanın yolu ise sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor “Sindirim sistemi hastalıkları, müzmin hastalıklar içinde en fazla sıklığa sahip olanlardan biri. Türkiye’de her dört kişiden biri reflü” dedi. TDG’nin düzenlediği Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’ndeki ‘Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’ toplantısında konuşan Bor, şaşırtıcı bir istatistik sonucu paylaştı: “Dernek olarak Kapadokya Bölgesi’nde, 3 binden fazla kişiye soru formuyla, 2 bin 900 kişiye de ultrason yaptırarak, bir sıklık taraması yaptık. Sıklıklara baktığımızda dramatik yüksek. Sadece basit sindirim sistemi hastalıklarını sorguladığımızda, halkımızın en az üçte birinde reflü, kabızlık, mide ağrısı, karında şişlik gibi sindirim sistemi hastalığı var. Ultrasonografi yaptığımızda, yüzde 60’dan fazla kişinin yağlı karaciğeri olduğunu gördük, bu bizi de çok şaşırttı.”

“Çevrenizde sindirim sistemi hastalığı olmayan neredeyse insan yok” diyen Bor, sindirim sistemi hastalıklarının Türkiye’deki yaygınlığının altını çizdi. Bor, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türk halkının, en sık görülen hastalıklarının bir kısmından gastroenterologlar sorumlu. Türkiye’de gittikçe obezite artıyor. Obezite ile mücadele, gastroenteroloji de dahil, bir çok alanın ana konusu. Obezite, herkes için birincil mücadele alanı olmalı. Sindirim sistemi hastalıklarından korunmanın birinci yolu, sağlıklı beslenmek, ardından alkol sigara ve obeziteden uzak kalmak gerek. Bu ara biraz diyet dejenerasyonları da var. ‘Sadece bunu ye, şunu yeme.’ dememek lazım. Bunlar çok anlamsız. Sağlıklı, dengeli, iyi dağıtılmış beslenme gerekiyor. Diyet rejimlerini önerenlerin, büyük kısmının arkasında ciddi bilimsel kanıtlar, yüksek kaliteli çalışmalar yok.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN