Rüyalar ve Uyku Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken 5 Gerçek!

Rüyalar ve Uyku Hakkında Herkesin Bilmesi Gereken 5 Gerçek!

Uyumak sadece gerekli değildir; aynı zamanda birçok insan için bir hobidir. Hafta sonları saat 10'da uyumayı seviyoruz. Yine de uyku hakkında o kadar çok şey bilmiyoruz. Belki de o kadar garip değil çünkü bunu yaparken aslında farkında değiliz...

Geceleri kaç saat uyuyorsun? Uyku ve rüyalar hakkındaki bu beş şaşırtıcı gerçek muhtemelen sizin için de yeni olacak!

1. RÜYALARINIZDAKİ YABANCILAR HİÇ DE YABANCI DEĞİL

Rüyalarınızda karşılaştığınız insanlar tamamen yabancı gibi görünse de, hepsini daha önce görmüşsünüzdür. Bunu biliyoruz çünkü beyniniz tamamen yeni yüzler düşünebilecek durumda değil. Belki de sokakta birinin yanından geçtiniz ve onlara sadece kısa bir bakış attınız. Muhtemelen hatırlamadınız bile çünkü beyniniz bu gereksiz bilgilerden hemen kurtuluyor. Ancak, hafıza bilinçaltınıza yapışır. Beyniniz günün tüm bilgilerini işlerken, 'yabancı' rüyanıza geri dönebilir.

haberici-002.jpg

2. NİTELİK EN AZ NİCELİK KADAR ÖNEMLİDİR

Sekiz saat kesintisiz uyuduğunuz ve sabahları hala çok yorgun hissettiğiniz geceler vardır. Bu sinir bozucu olabilir, ancak uykunuzun kalitesinin de en az miktarı kadar önemli olduğunu unutmamak önemlidir. Birkaç saat uyumuş olabilirsiniz, ancak uykunuz sürekli bölünüyorsa, ertesi sabah kendinizi dinlenmiş hissetmezsiniz. Uykunun doğal ritmi dört aşamadan oluşur: uykuya dalma, hafif uyku, derin uyku ve REM uykusu. Bu aşamalar bozulursa, çok iyi uyuyamazsınız.

3. RENKLİ VE SİYAH BEYAZ

Renkli mi yoksa siyah beyaz mı hayal ediyorsunuz? Muhtemelen bilmiyordunuz, ama ikisi de mümkün! İnsanların yaklaşık yüzde 12'si siyah beyaz rüyalar görüyor. Eğlenceli gerçek: Renkli televizyon piyasaya çıkmadan önce insanların yüzde 75'i siyah beyaz rüyalar görüyordu! Bu, günlük olarak gördüğümüz görüntülerin rüyalarımızı deneyimleme şeklimizi etkilediğini gösteriyor.

4. MUHTEMELEN BÜTÜN GECE UYANIK DEĞİLDİN

Bu aşina olduğunuz bir şey olabilir: Sonsuza kadar sürecekmiş gibi görünen ve bir türlü uyuyamadığınız o geceler. Saate her baktığınızda, biraz daha sinirli hissediyorsunuz. Ertesi gün iş arkadaşlarınıza “Dün gece gerçekten her saat başı gördüm” diyorsunuz. Yine de sizin için iyi haberlerimiz var: bu doğru değil. Bütün gece uykusuz kaldığınızı düşünebilirsiniz, ancak gerçekte, muhtemelen gecenin büyük bir bölümünü hafif uykuda geçirdiniz. Bu hafif uyku sırasında hala duyabilir, düşünebilir ve koklayabilirsiniz. Bu nedenle, aslında farkında olmadan dinlenirken, uyanıkmış gibi görünebilir.

haberici1-001.jpg

5. 8 SAAT UYKU İHTİYACI BİR EFSANEDİR

Yetişkinlerin bir gecede sekiz saat uyuması gerektiğini kaç kez duyduğumuzu unuttuk. Bu kadar saat uyumazsan endişelenmen gerektiğine inanmaya başladık. Oysa buna gerek yok. Her insan farklıdır ve bu, herkesin aynı miktarda uykuya ihtiyacı olmadığı anlamına gelir. Bir kişi sadece beş saatlik uykuyla mükemmel bir şekilde işlev görürken, bir başkası dokuz tam saat uyumadığında bitkindir. Bir uyku uzmanı, üç ila on bir saat arasındaki her şeyin mümkün olduğunu açıklıyor. Bu nedenle, kendinizi az ya da çok uyumaya zorlamamalısınız çünkü sizden beklenen bu. Vücudunuzu dinleyin, o kendi mükemmel doğal ritmini bulacaktır!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN