Sağlıklı göz için yumurta yiyin

Sağlıklı göz için yumurta yiyin

İngiliz beslenme uzmanı Sophie Bertrand sağlıklı beslenmenin göz problemleri yaşama riskini azalttığını belirterek gözlerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olacak yiyeceklerin listesini hazırladı.

Somon: Somon ve ton balığı gibi soğuk su balıkları, gözlerinizi nemli tutarak ağlıklı hissetmeniz için harikadır. Yağlı soğuk su balıkları kuru göz, maküler dejenerasyon (AMD) ve hatta kataraktın önlenmesine yardımcı olan birçok omega-3 içerir. İngiltere’de yapılan araştırma, yağlı balık içeren Akdeniz tarzı beslenme programı uygulayanlarda, bulanık görme ile sonuçlanan maküler dejenerasyon (AMD) gelişme riskinin diğerlerine oranla daha az olduğunu ortaya koydu.   

Avokado:  Avokado yüksek oranda göze zarar veren ışık miktarını azaltmaya yardımcı olan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını içerir. Fransa’da yapılan bir araştırmayla, yüksek miktarda zeaksantin ve yaşa bağlı makülopati riskinin azalması arasında güçlü bir bağlantı bulundu. Avokado ayrıca Bertrand’ın göz sağlığınız için gerekli olduğunu söylediği C vitamini bakımından da zengin. Bertrand  ‘‘C vitamini gibi besinler, UV hasarına karşı koruma sağladığından gözlerinizi korumaya ve sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor’’ dedi.

Yumurta: Yumurtalar, göz sağlığının korunmasında çok önemli olan harika bir A vitamini kaynağı.Yumurta sarısı, tıpkı avokado gibi gözü güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarından korumaya yardımcı olan zeaksantin antipksidanını içeriyor. Yumurtalardaki vitamin oranını 33 farklı meyve ve sebzeyle karşılaştıran bilim insanları en yüksek miktarda luteine’nin yumurta sarısında bulunduğu sonucuna ulaştı.

Havuç: A vitamini bakımından zengin olmasının yanı sıra beta karoten içeriyor. Beta karoten gözlerinizin A vitaminini emmesine yardımcı olur, bu da vizyonunuzu yüksek standartlarda tutmada çok önemli bir rol oynar. Ulusal Göz Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmaya göre, günlük olarak A, C ve E vitamini tüketen kişilerde AMD riski 6 yıl içinde yüzde 25 oranında azalıyor.

Yeşil Çay: Yeşil çay, beyin fonksiyonunu artırmak ve kilo kaybına yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararına sahip olmasının yanı sıra gözler için de büyük önem taşıyor. Yeşil çayda bulunan gallocatechin olarak bilinen özel bir flavonoid, göz sağlığını desteklemesi açısından bilimsel desteğe sahip. Çinli araştırmacıların 2010 yılında yaptığı bir çalışma  gözün arkasını oluşturan ışığı algılayan doku olan retinanın çok fazla gallocatechin emdiğini ve yeşil çayın 20 saate kadar koruma sağladığını ortaya koymuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN