Sait Faik kendini anlatıyor

Sait Faik kendini anlatıyor

Türk edebiyatının büyük ustası Sait Faik Abasıyanık’ın hayatı ‘Benden Hikayesi’ ile beyazperede yansıyor. Onur Barış’ın yönetmen koltuğunda oturduğu belgesel yapımda, Abasıyanık’ın kendi ağzından anlattığı hikayelere yer veriliyor. Bursa Erkek Lisesi’ndeki ilk yazarlık denemesinden Burgazada’daki çocukluk dönemine kadar uzanan yıllar akıcı bir dille izleyiciye aktarılıyor.

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 4’ü yabancı, 3’ü yerli olmak üzre 7 film vizyona giriyor. Onlar arasında Saait Faik Abasıyanık’ın hayatını anlatan Benden Hikeyesi adlı belgeselde yapımı öne çıkıyor. Belgeselde edebiyetımızın usta ismi Sait Faik’in hayatı kendi ağzından anlatılıyor.

Onur Barış’ın yönettiği ve Mert Barış’ın oynadığı Benden Hikâyesi adlı belgesel bir adada (Adapazarı) doğup, ömrünü başka bir adada (Burgazada) geçiren, edebiyatımızın usta ismi Sait Faik’in hayatını kendi ağzından anlatıyor. Belgeselde, Türk edebiyatının sorumlu avaresi Sait Faik’in yaşamı kendi hikâyeleri eşliğinde beyazperdeye uyarlandı. Usta kalem Bursa Erkek Lisesi’nde yazdığı İpekli Mendil hikâyesiyle başlayan yazarlık hayatını Beyoğlu Yüksekkaldırım’da, Fatih Kirazlımescit Sokağı’nda, çocukluğunu bulduğu Burgazada’da devam ettiriyor.

Bir diğer yerli yapım olan Suç Unsuru’nu Süleyman Arda Eminçe yönetiyor, Bülent Çolak, Koray Erkök, Altuğ Elveriş ile Burak Sarımola oynuyor. Yapımda Celal ve Buğra aynı evi paylaşan iki yakın arkadaştır. Bir sabah, yeni taşındıkları evde hiç beklemedikleri bir anda, Komiser Baran ve ekibi tarafından, uykularının en derin noktasından şüphelisi oldukları bir soruşturmanın ortasına düşüverirler. Komiser Baran’la ekibi, aldıkları ihbar ve savcının emriyle geldikleri bu esrarengiz evde olayı aydınlatmak için tüm dikkatlerini garip ve tekinsiz buldukları bu iki kişiye yöneltmiştir.19-04/05/shazam.jpg

Rıfat Ilgaz’ın unutulmaz eseri Hababam Sınıfı’ndan uyrlanan ve Doğa Can Anafarta’nın yönettiği ve Altan Erkekli, Toygan Avanoğlu, Hande Katipoğlu ile Sadi Celil Cengiz’in oynadığı Hababam Sınıfı Yeniden’da Ilgaz’ın unutulmaz eseri yepyeni karakterleri ve hikâyesiyle beyazperdeye geliyor, birbirinden renkli karakterler, eğlenceli ve duygusal anlarıyla sinemaya taşınıyor. Bu Hababam 4 kuşaktır 7’den 77’ye hepimizi güldüren hikâyelerinin yeniden çekildiği bir film değil. Bu Hababam, Türkiye’nin kahkaha mirası, okulun sıralarında oturan günümüz gençlerinin duygulu hikâyesi.

Bu hafta vizyona giren yabancı yapımlar arasında öne çıkan yapımların başında ise ‘İhtiyar Adam ve Silah’ geliyor. David Lowery’nin yönettiği yapımda usta oyuncular Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck ile Danny Glover’ın oynuyor. Tucker, 70 yaşına kadar tam 18 kez hapishaneden kaçıp bir dizi banka soygununa imza atmış bir soyguncudur. Amerika’nın çeşitli kentlerinde soygunlara devam ederken, kamuoyunun desteğini de almıştır. Bu esnada dedektif John Hunt çeteyi çökertmeyi kafasına koymuştur. Tucker’ın son kaçış macerasında gönlünü kaptırdığı Jewel ise, mesleğini öğrendiği halde O’na olan aşkından vazgeçmemiştir.

Kevin Kölsch ile Dennis Widmyer’in yönettiği ve Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow ile Jete Laurence’in oynadığı Hayvan Mezarlığı’nda karısı Rachel ve iki küçük çocuğuyla birlikte Boston’dan kırsal Maine’e taşınan ve sonrasında ailesiyle evinin yakınındaki ormanın derinliklerinde gizemli bir mezarlığı keşfeden Dr. Louis Creed’in hikâyesini konu alıyor. Louis, yaşadığı bir trajediden sonra garip komşusu Jud Crandall’a gider ve korkunç sonuçlara yol açacak bilinmez bir kötülüğü serbest bırakarak tehlikeli bir zincir reaksiyonu başlatır.

David F. Sandberg’in yönettiği ve Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer ile Djimon Hounsou’nun oynadığı Shazam: 6 Güç’te süper kahramanlık hikeyesi anlatılıyor. Hepimizin içinde bir süper kahraman vardır, bunu ortaya çıkarmak için sadece biraz sihir gerekir. Billy Batson, 14 yaşındaki kimsesiz çocuk, Shazam diye bağırdığı zaman, eski zamanlardan kalan bir büyücü sayesinde, yetişkin süper kahraman Shazam’a dönüşüyor. Kaslı, heykel gibi bir vücudun içinde hâlâ bir çocuk olan Shazam, her ergenin süper güçlerle yapacağı birçok şey yaparak hayatın tadını çıkarıyor.

Tim Burton’un yönettiği ve Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito ile Eva Green’in oynadığı Dumbo’da sirk sahibi Max Medici, eski yıldız Holt Farrier ile çocukları Milly ve Joe’yu, çok büyük kulakları yüzünden sirkte alay konusu olan yavru bir filin bakımı için işe alır. Ancak, Dumbo’nun uçabildiğini farketmeleriyle, büyük eğlence merkezi Dreamland için hayvanları toplayan girişimci V. A. Vandevere’nin ilgisini çeken sirk muhteşem bir dönüşüm yaşar. Dumbo, yeni maceralara doğru kanatlanır, ta ki Holts, Dreamland’in bu parlak görüntüsünün altında çok karanlık sırlar yattığını öğrenene dek.

19-04/05/ddddd.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN