Sanat piyasasında 'beyaz erkek' hegemonyası

Sanat piyasasında 'beyaz erkek' hegemonyası

ABD’deki 18 müzedeki eserlerin yüzde 85.4’ü ‘beyaz’ sanatçıların. Sanatçıların yüzde 87,4’ü ise erkek. Son on yılda alınan eserlerin sadece yüzde 11’i kadınlara ait. İspanyol sanat topluluğu MAV, müze koleksiyonlarındaki cinsiyet ve ırk verilerini dijital bir yazılımla raporlayarak ‘eşitsizliğe’ dikkati çekecek.

SALİHA SULTAN

İspanyol sanat topluluğu Mujeres ve en Artes Visuales (MAV), 15-16 Kasım’da Madrid’de gerçekleşen III MAV Forum 2019 etkinliğinde ‘Müzelerde Eşitlik’ konusuna dikkati çekti. İnsan Hakları 2007 Eşitlik Yasası’ndan hareketle müzelerin koleksiyonlarında yer alan sanatçılar arasındaki cinsiyet eşitsizliğini tespit edecek dijital bir  analiz hizmeti için harekete geçtiklerini açıklayan MAV, internet sitesinde yayınlanacak bu dijital analiz sayesinde, dünyanın büyük müze koleksiyonlarındaki sanatçılar cinsiyeti ve ırkı, eserlerinin alımında harcanan paralar çalışmaya katılacak kurumlar, sanatçılar ve sanat uzmanlarının yapacağı çalışmalarla ayrıntılı bilgilerle raporlayacak ve müzelere cinsiyet eşitsizliği konusunda sunumlar yapılacak. İlk çalışmaların İspanya ve Latin Amerika ülkelerinde yapılacağını ifade eden MAV Başkanı, sanat tarihçisi María José Magaña, çalışmanın amacı hakkında “Bir müzenin yöntemlerini hatalı olarak kınayan denetimler yapmak değil, bu durumu iyileştirmeyi birlikte öğrenmek” şeklinde ifade etti. Sosyolog Alma Porta Lledó başkanlığında bu çalışmayı yürüten topluluk, Aralık sonunda tamamlayacaklarını belirttikleri hizmetin 2020’den itibaren dünyadaki bütün müzelerde uygulanması için girişimlerini şimdiden başlattı. Çalışma ayrıca Müze ve Cinsiyet Eşitliği El Kitabı olarak da basılacak.

19-11/17/saliha1.png

ABD KADIN SANATÇILARI 'GÖRMÜYOR'

MAV’ın geliştirdiği dijital hizmetin temelinde Williams College’daki araştırmacıların, ABD’deki 18 büyük müzenin koleksiyonlarına ilişkin özel bir anketin sonuçları yayımlaması yer alıyor. Dünyaca ünlü dijital sanat platformu Artnet tarafından yapılan ankete göre, ABD’deki müzelerde yer alan eserlerin yüzde 85.4’ü beyaz sanatçılara ait, bu eserlerin yüzde 87.4’ü ise erkek sanatçıların. 2008 ve 2018 yılları arasında ülkenin önde gelen müzeleri tarafından satın alınan sanat eserleri arasında kadın sanatçılara ait eserler ise sadece yüzde 11 oranında.

19-11/17/saliha.png

Şanghay’da bir İstanbul rüyası

 İstanbul ve Şanghay’ın kardeş şehir ilişkisinin 30. yıldönümü vesilesiyle Şanghay’ da gerçekleştirilen İstanbul fotoğrafları sergisi 20 Kasım’da Şahghay’da açılacak. T.C. Şanghay Başkonsolosluğu ve Şanghay Sanat Koleksiyonu Müzesi tarafından organize edilen sergide, fotoğraf sanatçısı Mustafa Dedeoğlu’nun objektifinden siyah beyaz İstanbul fotoğraflarının yer alacak, Sanatçı, 26. kişisel sergisini Şahghay’da açmaktan mutluluk duyduğunu ve sergi için sabırsızlandığını belirterek, “Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki güçlü bağların sürdürülmesi ve derinleştirilmesinde kültürel anlamda ufak da olsa bir rol üstlendiğim için çokca mutluyum” diyor.  Dedeoğlu,  Şanghay Sanat Koleksiyonu’nda yer alacak sergi sırasında Şanghay Kütüphanesi’nde ‘İstanbul Fotoğrafları’ başlığıyla düzenlenecek söyleşide de Çinli sanatseverlerle bir araya gelecek. Sergi, bir ay boyunca müzede görülebilecek. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN