Şarbon hastalığı nedir? İşte şarbon belirtileri ve çeşitleri

Şarbon hastalığı nedir? İşte şarbon belirtileri ve çeşitleri

Çoğunlukla hayvanlardan insanlara bulaşan şarbon, koyun ve sığırlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda sağlık bakımından ciddi tehlikeler yaratabiliyor. İşte şarbon hastalığı belirtileri, çeşitleri ve tedavisine yönelik detaylar…

 

Mukoza veya deri yoluyla insanlara bulaşma riski de yüksek olan ve mikrobun vücuda girmesi yoluyla meydana gelen bir hastalık çeşidi olan şarbonda tedavi olarak antibiyotik kullanılır fakat tedavinin etkili olması adına tanı konulmasının geciktirilmemesi gerektiği söylenir

ŞARBON NEDİR?

Bacillus anthracis bakterisinin neden olduğu, keçi gibi koyun, sığır gibi ot yiyen hayvanlarda rastlanan ve insanlara da bulaşma riski yüksek olan ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığı olarak bilinir. Hastalığa sebep olan B. anthracis mikrobunun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre şartlarına son derece dayanıklı ‘spor’ denilen yapılar yaratmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda rahatlıkla öldüğü biçimde, bu sporlar zorlu şartlarda uzun seneler boyunca hayatta kalabiliyor.

19-09/18/arbonnn.jpg

HASTALIK NASIL BULAŞIR?

Hayvanlarda solunum, sindirim veya derideki sıyrık, çizik ve yaralar vesilesiyle mikrobun vücuda girmesinin ardından ortaya çıkan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi veya hastalıklı hayvanlarla doğrudan temas edilmesi durumunda bulaşır. Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler ölümcüldür.

19-09/18/arbonn.jpg

ŞARBONLA İLGİLİ DİĞER HABERLER İÇİN TIKLAYIN

BELİRTİLERİ

Şarbon hastalığından doğabilecek bir telef hâlinde hayvanın vücut deliklerinden kanlı akıntının görüleceği biliniyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) resmî internet sitesinde bulunan verilere göre, hayvanlarda ve insanlarda rastlanan şarbonun belirtileri hastalığın çeşitlerine göre değişebiliyor. İnsanda etkili olan şarbon (antraks) üç ana klinik tablo oluşturmaktadır:

1. B ağırsak Şarbonu:

Sporların yutulması ile oluşur. Kuluçka süresi 1-7 gündür. Belirtileri mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kusma ve kanlı ishaldir. Hastalığın akciğer veya sindirim sistemi yolu ile bulaşabilmesi için en az 10 bin bakteri sporunun solunması veya yutulması gerekmektedir. Hastalık maruziyetten hemen sonra uygun antibiyotiklerle yapılacak bir tedaviyle önlenebilir. Şarbon hastalığı bireyden bireye bulaşmaz.


2. Deri Şarbonu:

Antraks sporlarının deri ile etkileşmesiyle oluşur. Kuluçka süresi 1-12 gündür. Belirtileri vücuda giriş noktalarında oluşan ağrı, sızı ve kabartılardır.


3. Akciğer Şarbonu:

Sporların solunum yolu ile alınması ile oluşur. Kuluçka süresi 3-5 gündür. Belirtiler ateş, bitkinlik, yorgunluk, soluk alıp vermede güçlük gibi soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtilerdir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde hasta komaya girerek ölür.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN