Savant Sendromu nedir? Savant Sendromu tedavisi var mı? İşte Savant Sendromunun belirtileri

Savant Sendromu nedir? Savant Sendromu tedavisi var mı? İşte Savant Sendromunun belirtileri

FOX TV ekranlarında yayınlanan Mucize Doktor dizisinin başrol oyuncusu Savant Sendromlu Ali’nin hastalığı, kullanıcılar tarafından bir hayli merak edildi. Dizi izleyicileri ise Savant Sendromunun belirtilerini, tedavisini ve diğer tüm bilgilerini araştırıyor. Gelişmeler ise haberimizde…

Tıp fakültesinden birincilikle mezun olduktan sonra asistan doktorluk yapan ve iletişim kurmakta zorlanan Savant Sendromlu Ali’nin hikâyesini konu eden Mucize Doktor dizisinin ardından ‘Savant Sendromu nedir, belirtileri nelerdir?’ soruları sorgulanıyor. İşte Savant Sendromu ile ilgili bilgiler…

SAVANT SENDROMU NEDİR?

Birçok insanın bilmediği Savant sendromu üstün zekâlılarda görülür. Önemli derecede zihinsel engelli birinin, ortalamanın üzerinde belirli yetenekleri gösterdiği bir durum olarak bilinen Savant Sendromuluların zekâları belli bir alana yönelik olur. Bunların yarısının otistik bozukluğa bağlı, kalan yarısının da diğer tip gelişimsel bozukluklar, zekâ geriliği ya da merkezi sinir sistemi hastalıkları veya yaralanmalarına bağlı olduğu biliniyor.

Kızlara nazaran erkeklerde altı kat daha sık görülen bu hastalıkta, becerileri genellikle beş genel kategori ile sınırlıdır. Bunlar sanat becerileri, müzik becerileri, matematik becerisi, takvim hesaplama becerisi ve mekanik ya da mekânsal becerilerdir.

BELİRTİLERİ

Savantların üstünlük gösterdiği alanlar çoğunlukla hafıza ile alakalıdır. Bu sanatsal yetenek, hızlı hesaplama ya da müzikal yeteneği içerebilir. Genellikle, 10 otistik kişiden bir tanesinin, değişen derecelerde kayda değer yetenekleri bulunuyor, fakat savant sendromu konjenital veya edinsel olabilir.

Birçok savant becerisi doğumda var olan bazı gelişimsel güçlüklerin üzerine eklenerek çocuklukta ortaya çıkmaktadır. Edinsel savant becerileri sağlıklı gelişim gösteren bireylerde bebeklik, çocukluk ya da erişkinlikte geçirilen kafa travması veya merkezi sinir sistemi travması sonrası gelişebilir.

SAVANT SENDROMU İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

ÇOCUĞUN SAVANT OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Otizme sahip bir çocuğunuz bulunuyorsa savant olup olmadığı zaman içinde anlaşılır. Fakat bu açığa çıksa bile sosyal olarak onun gelişimine katkı sağlayacak oyunlar ile teşvik edilmesi gerekiyor.

19-09/19/alg9s_1568290909_5412.jpg

OTİZMLE BİR İLİŞKİSİ VAR MI?

Savant sendromlu tüm çocukların hemen hemen yarısı otistiktir. Otizmi olan tüm çocukların neredeyse yüzde 10`unda savant sendromu görülür. Bu oran 35 üzerinde IQ`lu otizmi olan çocukların yüzde 25`ine yükselir.

Sendrom çoğunlukla otizmle alakalı olduğundan, otistik savant terimi daha genellikle kullanılır. Savant sendromu gösteren bir birey ile alakalı bilinen ilk açıklama, 1751 yılında bir Alman psikoloji dergisinde gerçekleşti. Savant terimi, ilk başta 1887 yılında J. Langdon Down (Down sendromuna ismini veren doktor) tarafından kullanıldı.

SAVANT SENDROMU OLAN ÜNLÜLER

Tony DeBlois, kör Amerikalı Müzisyen, Alonzo Clemons, Amerikalı Heykeltraş, Jonathan Lerman, Amerikalı Sanatçı, Leslie Lemke, kör Amerikalı Müzisyen, Derek Paravicini, kör Britanyalı Müzisyen, Matt Savage, Amerikalı Otistik Jazz dâhisi, Thristan Mendoza, Filipinli Marimba dâhisi, Daniel Tammet, Britanyalı Otistik savant, Henriett Seth-F. Macar Otistik Bilgin, Şair, Yazar ve Sanatçı, Richard Wawro, İskoç Sanatçı, Stephen Wiltshire, İngiliz Mimar Sanatçı, Buğra Çankır Türk ‘mutlak kulak’ olarak adlandırılan Müzik Dehası ve Daniel Tammet, İngiliz Yazarda bu savant görülmüştür.

İşte Ali'nin hayat kurtarmaya başladığı ilk an:

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN