Seyirci kazandı mısır ‘yenildi’

Seyirci kazandı mısır ‘yenildi’

Dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Sinema Kanunu, bilet satışlarını ve izlenme oranlarını Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde tutmanın yanında pek çok yeniliği de getirecek. Düzenlemeyle sinema salonu işletmecilerinin keyfi uygulamalarına son verilecek.

SALİHA SULTAN

100 yılı aşkın bir süredir hayatımızda yer alan sinema, entelektüel anlamda bizi beslemekle kalmayıp, ‘7. sanat’ olmanın verdiği hareket alanını ve popülerliğin verdiği gücü de yanına alarak, herhangi bir sanat dalının kolaylıkla erişemeyeceği büyük kitlelere ulaşıyor. Hayatımızda bu derece önemli bir rol oynayan bu iletişim mefhumu hakkında yapılan tüm tartışmalar da izleyiciyi doğrudan ilgilendiriyor ve etkiliyor. İnsanlar için bir sosyalleşme hareketi de olan bu film izleme eyleminin geri planında son bir yıldır büyük tartışmalar yaşanıyordu. En son Aralık 2018’de Cem Yılmaz’ın Twitter’da yeni filmi Karakomik Filmler’in vizyon tarihiyle ilgili yaptığı “Emek verdiğimiz filmlerin en adaletli şekilde seyircisiyle buluşacağı günü bekliyorum. Film bizim, film sizin… Mısıra değil filme bilet alan milyonlarca seyircimize sorumluluğumdur.” çıkışıyla alevlenen, Mars Grubu’nun direktörü Aslı Irmak Acar’ın “Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmazlar çıkar, onlar film çekmezse çekeni bulacağı” açıklamasıyla tırmanan salon işletmecisi-yapımcı tartışmaları dünkü yönetmelikle meyvesini verdi.

‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in açıklanmasıyla tartışmaların odağındaki birçok konu artık sorun olmaktan çıkıyor. Yapımcıların ve izleyicilerin taleplerini baz alan yasanın yürülüğe girmesiyle görünen o ki sinema salonu işletmecileri artık daha sınırlı bir satış politikasıyla hareket etmek zorunda kalacak. Dikkat çeken yeniliklerden ilki akıllı işaretlerin güncellenmesi ve detaylandırılması oldu. Güncellenen işaretlerde 7 yaş sınırlaması 6 yaşa indirildi. İzleyicilerden çok şikayet alan reklam gösterim süreleri ise 10 dakika ile sınırlandırıldı. Filmleri tanıtan fragmanlar ise en az 3 dakika olacak. Ayrıca fragmanlar da bundan böyle sınıflandırılacak, örneğin çocuklar artık en sevdikleri filmleri beklerken yetişkinlere yönelik fragmanlara maruz kalmayacak. Fragman seçiminde salonda izlenen filmin akıllı işaretlerine de uyulacak, bunun en güzel yanı ise yine çocukların karanlık sinema salonlarında korku filmi fragmanlarıyla karşı karşıya kalmayacak olması.
Dayatma bitti

Öte yandan, hem bilet satışı hem de gösterilen filmlerin kayıt altına alınması için artık doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bir yazılım kullanılması zorunlu hale geldi. Bu bilgisayar yazılımıyla hem gelir-gider görülecek hem de daha önce sinema şirketleri tarafından açıklanan film gösterim-gişe bilgileri şeffaflaşacak. Bu sayede özellik yerli yapımlar için büyük önem arzeden izlenme oranı rakamları daha güvenli bir şekilde sunulacak. Yönetmelikte dikkati çeken bir madde de, halk gününün bundan sonra haftada iki güne çıkabilecek olması. Sinema seyircisini sevindirecek bir diğer haber ise, işletmeciler ve yapımcılar arasında krize neden olan, kamuoyunda ‘mısır savaşları’ olarak bilinen promosyonlu bilet sorununa da yeni yasayla artık bir son verilmesi. İşletmeciler bilet ya da sattıkları diğer ürünlerde indirim yapabilecek fakat artık biletle birlikte başka bir ürünü paket halinde satamayacaklar. Bu sayede bundan sonra film izlemeye gittiğimizde gişede bilet alırken oraya mısır yemeye gitmiş insan muamelesi değil de, film izlemeye gitmiş bir izleyici muamelesi göreceğiz. Film izlerken illa mısır da yemek istiyorsak, bu işletmecinin dayatmasının bir sonucu değil, kendi tercihimiz olacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN