SGK dar gelirli aileler için harekete geçti! Sıfır faizli kredi paketi ile ev sahibi yapacak

SGK dar gelirli aileler için harekete geçti! Sıfır faizli kredi paketi ile ev sahibi yapacak

Konut fiyatlarındaki artışlar gündemde yerini alırken dar gelirli vatandaşlara barınma eşya ve kira desteği verileceği duyuruldu. Sosyal Güvenlik Kurumu 240 bin TL'nin üzerinde faizsiz konut kredisi desteği sağlıyor. İşte faizsiz kredi hakkında merak edilen tüm detaylar...

Faizsiz konut kredisi ile ev almak isteyen vatandaşlar SGK'nın sunmuş olduğu kredi imkanlarını merak ediyor. Artan konut fiyatları nedeniyle pek çok kişi ev sahibi olamazken yapılan kampanya ve indirim nerede vatandaşların dikkatini çekiyor. SGK'nın 240 bin TL üzerinde faizsiz konut kredi desteği ise birçok kişi tarafından araştırılıyor. İşte faizsiz kredi hakkında merak edilen tüm detaylar…

FAİZSİZ KONUT KREDİSİ NE DEMEK?

Dar gelirli kişilerin belirli koşulları sağlaması durumunda 240 bin TL üzerinde faizsiz kredi verilmektedir. Sıfır faizli kredi imkanlarında yararlanmak isteyen kişiler SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden alacağı hak sahibi belgesi ile birlikte Ziraat Bankası üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir. Faizsiz kredi sigortalının kendisine verilirken eş, çocuk, anne ve babaya da verilebilmektedir. 3000 TL aylık geliri bulunan kişiler sıfır faizli kredi için 750 TL taksit ödemektedir.

faizsiz kredi imkanı

KREDİYİ KİMLER ALACAK?

Faizsiz konut kredisi alarak ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. Kredi imkanından yararlanmak isteyen kişilerin kimler olduğu hangi şartları taşıması gerektiği merak ediliyor. Krediden yararlanabilecek kişiler şu şekildedir;

Malul olan kişinin kendisine,

Faizsiz kredi hakkından yararlanmaksızın ölümü halinde, dul eşine,

Eşi hayatta olmaması veya evlenmesi durumunda kredi başvurusunda bulunan çocuklardan birinin yetim aylığı alması durumunda çocuklara verilmektedir.

Bu kişilerin olmaması durumunda ise öncelikle anneye olmak üzere babalara da konut sahibi olabilmesi için Toplu Konut İdaresi tarafından kredi verilir.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Emekli Sandığı kapsamında yer alan gazi, dul ve yetimlere faizsiz kredi verilmektedir.

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesine göre, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre, 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre harp veya vazife malulü olmaları sebebiyle kendilerine aylık bağlananlara verilmektedir.

Yukarıda belirtilen kanun kapsamında Belirtilen sebepler nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin dul ve yetimlerine verilmektedir.

Harp veya vazife malullüğü için aylık alan ve faizsiz kredi hakkını kullanamadan vefat eden kişilerin dul ve yetimlerine de verilmektedir.

Harp ve vazife malulüğü olan ve görev değişikliği yaparak kamuda çalışmasına devam eden kişilere verilmektedir.

Mevzuat gereğince aylık bağlanan malulün 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde yer alan ifadeler doğrultusunda çalışmaya başlaması ile aylıkları kesinler kişilere verilmektedir.

684 sayılı kanun gereğince 15 Temmuz gazileri de faizsiz kredi imkanından yararlanabilmektedir.

KONUT KREDİ BAŞVURUSU NEREDEN YAPILACAK?

Çalışma alanına göre başvurularda değişiklik göstermektedir. Kamu Görevlileri Ödemeler Daire Başkanlığı, Bağımsız ve Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı ya da SGK il müdürlüklerine dilekçe yardımı ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Bunlar dışında e-devlet sistemi üzerinden de faizsiz konut kredisi alabilirsiniz.

Faizsiz konut kredisi için hak sahipliği belgesi ve TOKİ kampanya hak sahipliği belgesi düzenlenir. Ancak yeni yapılan anlaşma kapsamında kurum ve Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından imzalanan"Veri Paylaşımına İlişkin Protokol" doğrultusunda, kurumumuzdan 5510 sayılı Kanunun 4/1-(a), 4/1-(b) ve 4/1-(c) kapsamında aylık almakta olanların "Faizsiz Konut Kredisi Hak Sahipliği Müstahaklık Bilgisi Sorgulaması" Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından doğrudan yapılmaktadır.

Yapılan düzenleme kapsamında hak sahipliği belgesi ne gerek duyulmadan Ziraat Bankası şubeler üzerinden başvuru yapılabilir.

TOKİ tarafından sunulan konutlar için başvuruda bulunacak olan vatandaşlar Ziraat Bankası veya Halk Bankası şubelerine gidebilir.

Konut kredisi almak

KREDİDEN NASIL YARARLANILIR?

Faizsiz konut kredisi almak isteyen kişilerin kendisinin başvuru yapması gerekmektedir.

Faizsiz kredi imkanı kişinin hayatta olmaması durumunda dul eşi, eşi hayatta değilse ya da evlenmesi durumunda çocuklardan birine verilmektedir.

Yetim aylığı alan ve faizsiz kredi talebinde bulunan çocuklara da sınırlı olarak kredi verilmektedir.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Kredi alan kişiler ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığını da merak etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hak sahibi kişinin tazminatları dahil olarak aylık maaşından 1/4 kadar kesinti yapılır.

Aylık bağlanmayan veya kesilmiş olan müşterek Kredi açılmış çocuklar için ödeme işlemleri ise ödeme tarihinin başladığı ayda itibaren tahsil edilen aylığın 1/4'ünün yüzde 25'i kadar bir ödeme yapılır. Aylık taksit tutarı ise borç bitimine kadar hak sahibi çocuk tarafından bankaya yatırılmaktadır.

Malulen çalışan kişilerin ise çalışmaya devam etmesi ve aylıklarını aynı kurumdan alması durumunda ise son aylığının 1/4'ünün yüzde 25'den fazla aylık taksit ödemesi yapılmaktadır.

BORÇ BİTMEDEN KESİLMESİNDE SÜREÇ NASIL OLACAK?

Kurumlar kredi kullanan kişilerin aylık kesintilerini ya da bakiye borç tutarını Ziraat Bankası'na bildirmektedir. Kurumdan ayrık almayan ya da kamu sitesinde bulunmayan kişiler için de Kredi kullanıcılarının bakiye borcu kurumdan aldığı son aylığın 4’te 1’inin yüzde 25’inden en fazlası aylık taksit tutarı olarak kabul edilmektedir. Belirlenen bu tutar kişi tarafından her ayın 20. günü bankaya yatırılmaktadır.

KONUT KREDİSİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

TOKİ konut kampanyası kapsamında öncelik sıralamasına göre belirlenen hak sahiplerine konut imkanı tanınırken bu konut dışında kalan kişiler içerisinde belli bir kontenjan yer almaktadır. Konutlar için %10 peşin 240 ay vade imkanı sunulur.

Kira desteği nedir

EV YARDIMI NASIL ALINMAKTADIR?

Düşük gelirli ailelerin yaşam şartlarına düzeltilebilmesi için devlet tarafından sağlanan birçok destek bulunmaktadır. Eski ve bakımı yapılmamış evlerde oturan düşük gelirli vatandaşları içinde bakım, onarım çalışmaları yapılmaktadır. Bununla birlikte ev yardımı ve ev eşyası alımı gibi de nakit yardımları yapılmaktadır.

Prefabrik evler için 30.000 TL

Betonarme evler içinde 40.000 TL destek imkanı sağlanır.

Vatandaşların başvuru için ikamet adresine yakın olan sosyal yardımlaşma vakıflarına kimlik kartları ile başvuru yapabilmektedir.

KİMLER KİRA YARDIMI YAPILIR?

Kaymakamlık bünyesinde hizmet veren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları birlikte çalışmaktadır. Bu kapsamda durumu olmadığı tespit edilen ailelerin gelir durumları hesaplanarak belgeli bir şekilde kira yardım desteğinden faydalanması sağlanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvuru yapılabilmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN