Sigara izmaritleri bitkilere de zarar

Sigara izmaritleri bitkilere de zarar

Dünyayı en çok kirleten atık olan sigara izmaritleri çevreyi kirletmesinin yanı sıra aynı zamanda bitkilerin büyümesini de engelliyor. İngiltere’de yapılan araştırma izmaritlerin içinde bulunan plastik filterenin toprağa sızarak bitkilerin kük ve gövde gelişimini engellediğini ortaya koydu.

Son zamanlarda sigara izmaritlerine rastlamadan 1 metre bile yürüyemeyeceğinizin farkındasınızdır. Üstelik bu durum Bu durum dünyanın her noktasında aynı şekilde. Sigara izmaritleri yılda ortalama 4.5 milyon tonla dünyamızı en çok kirleten çöp olarak biliniyor. Sigara içenlerin çoğu izmaritlerin çevreye zararsız olduklarına inanıyor. Ancak İngiltere’de yapılan yeni bir çalışma sigara izmaritlerinin bitki büyümesini ciddi bir şekilde engellediğini ortaya koydu. Anglia Ruskin Üniversitesi’nden araştırmacılar, sigara izmaritlerinin topraktaki çimlenme işlevlerini, gövde uzunluğunu ve kök ağırlığını ciddi oranda azalttığını tespit etti. Beyaz yonca ve çim üzerinde araştırma yapan bilim insanları sigara izmaritleriyle temas etmesi durumunda beyaz yoncadaki çimlenme işlevinin yüzde 27, gövde uzunluğunun yüzde 28 ve kök ağırlığının yüzde 57 oranında azaldığını saptadı. Araştırmanın baş yazarı Dr. Dannielle Green ‘’Test ettiğimiz iki tür olan çim ve beyaz yonca, kentsel alanlarda yaygın olarak bulunmasının yanı sıra, hayvancılık için de önemli yem bitkileri. Bu bitkiler, şehir parklarında bile biyolojik çeşitliliği destekliyor. Özellikle beyaz yonca, tozlayıcılar ve azot tespiti için ekolojik açıdan oldukça önemli’’ ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar çalışma kapsamında kullanılmış izmaritleri içeren ve izmarit içermeyen iki toprağı analiz etti.Green, izmaritlerin çevre için büyük bir tehlike olduğunu dile getirerek ‘’Birçok sigara tiryakisi sigara izmaritlerinin hızlı bir şekilde biyolojik olarak parçalandığını düşünüyor ve bu yüzden onları çöp olarak görmüyor. Ancak sigara izmaritleinin filtreleri  parçalanması yıllar alabilen bir tür biyoplastikten yapılıyor’’ dedi. Çoğu sigara izmariti, bir biyoplastik form olan selüloz asetat elyafından yapılmış filtreler içeriyor. Araştırmacılar, plastiklerin daha esnek hale getirilmesine yarayan bukimyasalın, toprağa sızarak bitkilerin zarar görmesine neden olduğunu belirtiyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN