Süleymaniye'de restorasyon skandalı: Kablo geçirmek için minareyi deldiler

Süleymaniye'de restorasyon skandalı: Kablo geçirmek için minareyi deldiler

Mimar Sinan'ın inşa ettiği Süleymaniye Camii'nin sağ minare girişinin izinsiz olarak delindiği ortaya çıktı. Mimar Sinan'ın 'kalfalık eserim' diye tanımladığı camide yapılan skandala tepki gösteren İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller "Restorasyon sonrası açılan bir delik olduğu aşikar. Tarihi bir eserin taşını keyfinize göre delip, tahrip edemezsiniz. Üstelik bu tahribatı yaptığınız eser Süleymaniye. Artık sözün bittiği yerdeyiz" dedi.

İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden sayılan, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 arasında Mimar Sinan'ın inşa ettiği hatta Sinan'ın 'kalfalık eserim' diye adlandırdığı Süleymaniye Camii'nin sağ minare girişinin izinsiz olarak delindiği ortaya çıktı.

Skandala ilişkin konuşan İstanbul Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kutgün Eyüpgiller, minaredeki tahribatı "Kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

Eyüpgiller "Restorasyon sonrası açılan bir delik olduğu aşikar. Restorasyonu uygulayan firmanın anahtar tesliminden sonra yapılan bu tahribat gerçekten hepimizi derinden üzdü. Kablo deliği ile hoparlöre hat döşemişler. Kullanıcıların duyarsızlığından artık bıktık. Minarede açılan kablo deliğinin kim veya kimler tarafından yapıldığı ortaya çıkartılmalı. Tarihi bir eserin taşını keyfinize göre delip, tahrip edemezsiniz. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden izin almanız gerekir. Böyle bir izin var mı yok? Üstelik bu tahribatı yaptığınız eser Süleymaniye. Artık sözün bittiği yerdeyiz" dedi.

"KİMSE İZİN VEREMEZ"

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, eski eserlere yönelik bilinçsizliğe karşı eğitim ve sosyal sorumluluk projeleri başlatılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Eyüpgiller, şunları söyledi:

"İnsanlara eski eserlerin, kültürel ve insanlık mirası olduğunu anlatmamız gerekiyor. Her kullanıcı kendi görüş ve keyfine göre hareket etmemeli. Şayet camiyi yönetenler müftülük veya vakıfların kapısını çalmış olsa, böyle bir rezalete kimse izin vermezdi. Süleymaniye çok başarılı ve emek harcanan bir restorasyondan geçti. Çok güzel bir çalışma yapıldı. Ufacık gözüken bir detay hepimizi üzmüştür. Dünyanın neresinde olursa olsun, hat geçirmek için Mimar Sinan'ın en önemli eserlerden birini 'Deldim' derseniz sizi kınarlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN