‘Süper anne’lerin çocukları mutsuz

‘Süper anne’lerin çocukları mutsuz

Psikolog Gözdem Özdem, çalışan ve çocuklarının da dört dörtlük olması için fazla sorumluluk hisseden ‘süper anneler’in çocuklarının mutsuz olduğunu söyledi.

MELEK GEDİK 

Memorial Bahçelievler Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Klinik Psikolog Gözdem Özdem, ‘mükemmel’ olmaya zorlanan modern ve çalışan annelerin çocuklarını yetiştirirken fazla sorumluluk yüklendiğine dikkati çekerek, “Kadının bu zorlanma ve kendisini zorlama döngüsü literatüre yeni bir tanımlama getirmektedir: süper anne sendromu” dedi.  

Özdem, kadınların iş hayatını kendi iradesiyle seçtiği görüşünü savunarak “Kadın, hem doğurmak hem de çalışmak ister. Kadının bu zorlanma ve kendisini zorlama döngüsü literatüre yeni bir tanımlama getirmektedir: süper anne sendromu” diye konuştu. Süper annelerin ortak özellikleri olduğuna değinen Psikolog Özdem, 30 yaş üstü, mükemmeliyetçi, tek çocuk sahibi, geç anne olmak, sosyal medya kullanıcılığı gibi özellikleri sıraladı. Özdem, süper anne sendromunun ortak psikolojik nedenleri hakkında şunları söyledi: “Büyük beklentiler ile güne başlayan anneler beklentileri karşılanmadığında öfke patlamaları yaşarlar. Çünkü bu beklentiler gerçekçi ve sağlıklı beklentiler değildir. Ben yaşayamadım çocuğum yaşasın deyip özveriyi ve anlayışı elden bırakmayan ebeveynler, çocuklarının kendi hayatlarına adapte olmalarını farkında olmadan engellemektedir. Çocuk o kurstan çıkıp diğerine koştururken yaşadığı boşluk hissini  tanıyamaz; yer yer gergin, yer yer suskun, yer yer öfkeli bir hale gelir” 

Süper anne çocuklarının tutuk bireyler haline dönüştüğü görüşünü paylaşan Özdem “Onları tutuk kılan ise hissettikleri korku duygusudur. Bir süper anne her şeye yetişmeye çalışırken öfke ve pozitif duygular arasında hızlı geçişler yaşar. Süper annelerin gerek kendi kusur ve hatalarına gerekse çocuklarının kusur ve hatalarına tahammülleri yoktur” dedi. Özmen, annelerin çocuklarına yargılayıcı yaklaşmaması gerektiğini, kusurları ile değerlendirerek, kendilerini ‘dört dörtlük’ çocuklar yetiştirmek için yıpratmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN